IHC Merwede kiest voor Solid Edge en Teamcenter Express van Siemens PLM Software

IHC Merwede kiest voor Solid Edge en Teamcenter Express van Siemens PLM Software

's-Hertogenbosch, 10 maart 2008 - Siemens PLM Software, een divisie van Siemens Industry Sector en aanbieder van software en diensten voor product lifecycle management (PLM), levert zijn Solid Edge- en Teamcenter Express-software aan IHC Merwede, een Nederlandse ontwerper en producent in de gespecialiseerde scheepsbouw. IHC Merwede is wereldmarktleider in de bouw van gespecialiseerd baggermaterieel en complexe custom-built offshore schepen. Verspreid over negen locaties in Nederland en vestigingen in China, de Verenigde Staten, India, het Midden-Oosten, Rusland en Singapore werken ongeveer 2.000 mensen.

Siemens PLM Software levert al jaren producten en diensten aan IHC Merwede. De scheepsbouwer schakelt over van 2D- naar 3D-ontwerp en gebruikt daarvoor Solid Edge in combinatie met Teamcenter Express, de Product Data Management (PDM)-oplossing van Siemens PLM Software. Een bedrijfsonderdeel dat nu overgaat naar 3D is IHC Parts & Services, waar slijtdelen en grote en complexe baggerinstallaties worden ontworpen en geproduceerd. Slijtdelen zijn scheepsonderdelen die onderhevig zijn aan slijtage, zoals pompen van baggerschepen. Na IHC Parts & Services gaan in elk geval nog twee bedrijfsonderdelen die al langer met Solid Edge werken Teamcenter Express gebruiken, te weten IHC Hytop en IHC Hydrohammer.

De overgang naar driedimensionaal ontwerpen is een strategische keuze, met als voordeel dat de foutmarge in de ontwerpen wordt geminimaliseerd. "Als je moeilijke componenten als zuigbuizen ontwerpt, kun je in 3D precies zien of alles past. In 2D kon dat ook, maar je moest het toch in je hoofd omzetten in 3D", zegt Daan Barendse, ICT Coördinator CAD/CAM van IHC Merwede. Het voordeel van Teamcenter Express vindt hij het overzicht dat het programma biedt. "In een ongecontroleerde omgeving kan het voorkomen dat de ene ontwerper een onderdeel gebruikt in de samenstelling en daarbij iets aan het onderdeel verandert, zonder dat anderen dat zien. In Teamcenter Express is dat te managen, er wordt nauwkeurig bijgehouden welk onderdeel waar gebruikt is." Zo'n 'controlled environment' kan als beperkend worden ervaren, maar Teamcenter Express ondervangt dat bezwaar: onderdelen kunnen eenvoudig worden hergebruikt, terwijl ze wel beveiligd zijn tegen ongecontroleerde aanpassingen.

Teamcenter Express was voor IHC Merwede de enige logische keuze, vanwege de naadloze integratie met Solid Edge. Barendse: "Teamcenter Express is de enige PDM-oplossing die honderd procent aansluit bij Solid Edge." Een groot deel van de ontwerpers bij IHC Merwede gaat met Solid Edge werken. Na IHC Parts & Services zullen IHC Hytop en IHC Hydrohammer dit jaar nog Teamcenter Express implementeren, waarschijnlijk volgen later nog meer bedrijfsonderdelen. Tevens zal bij al deze units een koppeling met het ERP-pakket ISAH gerealiseerd worden.

(426 woorden)