Ingezonden persbericht


Amsterdam, 10 maart 2008

PERSBERICHT

Basisscholen halen energie uit het weer

Prijswinnaars 'Het Weer in de Klas' bekend

Vandaag zijn de prijswinnaars bekend gemaakt van de wedstrijd die gekoppeld is aan 'Het Weer in de Klas', een interactief techniekproject. De Nutsschool Bezuidenhout uit Den Haag ontving uit handen van prof. Robbert Dijkgraaf de prijs voor de meest educatieve aanpak van de opdracht. Diederik Kinds, lid van het Nuon Solar Team, overhandigde de prijs voor het meest innovatieve ontwerp aan de Panta Rei school uit Coevorden. En weervrouw Margot Ribberink van Meteo Consult reikte de prijs uit voor de meest slimme aanpak van de opdracht aan de Goejanverwelleschool uit Gouda. Aan de landelijke wedstrijd deden twintig basisscholen mee.

De wedstrijd is het startsein voor het techniekproject 'Het Weer in de Klas'. Doel van het project is jongens en meisjes op de basisschool te interesseren voor techniek door écht onderzoek te doen en zo techniek te beleven in de praktijk. Uitgangspunt is een onderwerp waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben: het weer. Iedere deelnemende school heeft een eigen weerstation. De kinderen rekenen zelf windsnelheden door en wekken schone energie op met behulp van wind, water en zon. En zo leren ze de koppeling te maken tussen techniek en duurzame energie; hun innovatieve vindingen kunnen bijdragen aan een schone toekomst.

De jurering van de opdrachten was in handen van de initiatiefnemers van het project: Meteo Consult te Wageningen, LOFAR in Dwingeloo, onderwijsorganisatie APS te Utrecht en energiebedrijf Nuon. De ambitie van de vier samenwerkende organisaties sluit goed aan bij de doelstellingen zoals opgenomen in het huidige kabinetsbeleid om techniek en duurzame energie onder de aandacht van jongeren te brengen.

Het project voorziet ieder jaar in uitbreiding van het aantal deelnemende scholen. Volgend schooljaar is de verwachting met honderd scholen te werken.