Gemeente Eindhoven


* collegebesluiten


10 maart 2008

Collegebesluiten

De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van 4 maart.

Eindhoven stelt zich kandidaat voor WK Voetbal in 2018 (GB)

De gemeente Eindhoven wil zich kandidaat stellen als speelstad voor het WK Voetbal 2018. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) overweegt om samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) de organisatie van het WK Voetbal in 2018 op zich te nemen. In 2011 neemt de wereldvoetbalorganisatie, de FIFA, hierover een besluit.
Een evenement als het WK Voetbal past uitstekend in de ambities die Eindhoven op het terrein van sport heeft. Een kampioenschap heeft bovendien een positieve invloed op de breedtesport. Continuering Buurtbemiddeling op stedelijk niveau (MM) Het college heeft besloten het project âBuurtbemiddeling op stedelijk niveauâ te continueren en verder door te ontwikkelen. De gemeente hoopt daarmee de veiligheid en leefbaarheid in de wijken en buurten op een duurzame wijze te vergroten. Daarom sluit buurtbemiddeling aan bij âEindhoven Çénâ maar ook vanwege de coproductie en buurtparticipatie en doordat bewoners bewust gemaakt worden van hun eigen rol en handvatten krijgen aangereikt om op een juiste wijze conflicten op te pakken. De afgelopen twee jaar heeft buurtbemiddeling goede resultaten laten zien en hebben politie en woningcorporatie Domein aangegeven tevreden te zijn met de voorziening.
Evaluatie Beleid Grondwateroverlast/Uitvoeringsprogramma. (MF) Het college heeft 4 maart de Evaluatie beleid grondwateroverlast vastgesteld. In de afgelopen jaren heeft Eindhoven een grote stap voorwaarts gemaakt in de aanpak van de grondwateroverlast. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat we nog niet klaar zijn. Tot op heden is de gemeente met name curatief aan de slag geweest. Aanbeveling is om meer dan tot op heden voorlichting en informatie te verstrekken aan de burgers en andere (markt)partijen over het beleid en aanpak van grondwateroverlast. Hiermee ontstaat een beter inzicht bij deze groepen in de problematiek en mogelijke oplossingen waardoor ze hun eigen verantwoordelijkheid beter kunnen nemen en problemen kunnen voorkomen.

De komende periode zal de gemeente de geplande maatregelen afronden, die de grondwateroverlast moeten bestrijden. Om wateroverlast te voorkomen zal er meer aandacht zijn voor het handhaven van de regels op het gebied van het bouwrijp maken van grond. Daarnaast zal de gemeente ânieuweâ
grondwateroverlastgebieden inventariseren, onderzoek uitvoeren en (zonodig) maatregelen ontwikkelen. Andere taken van de gemeente zijn het beheren en verder optimaliseren en inrichten van een adequaat grondwatermeetnet en het registreren van de metingen. Gebiedsgerichte welstandscriteria vastgelegd (MF) De gebiedsgerichte welstandscriteria voor De Barrier, Demer/Hermanus Boexstraat, Lakerlopen, Pastoor van Arsplein e.o., Villapark Tongelre, Vonderkwartier en Witte Dorp zijn vastgesteld. Deze welstandscriteria vormen een aanvulling op de welstandsnota. Ze hebben - zoals de naam al aangeeft - geen betrekking op individuele objecten, maar op een gebied met een coherente structuur en architectuur en zijn bedoeld om dat coherente karakter te behouden.

In de gebiedsgerichte welstandscriteria is onder meer omschreven aan welke eisen aan- en uitbouwen, tuinhuisjes, bergingen, overkappingen, dakkapellen, erfafscheidingen en schotelantennes in De Barrier moeten voldoen.
Gemeentelijke belastingen in Eindhoven relatief laag (HMD) In Eindhoven zijn de woonlasten, vergeleken met 35 andere grote gemeenten, laag. Eindhoven staat met een bedrag aan gemiddelde woonlasten van ⬠577, - op de 28e plaats. Dit betekent dat het in 27 grote gemeenten duurder wonen is. De woonlasten zijn in Eindhoven gemiddeld met 8% gedaald ten opzichte van 2007.

Dit blijkt uit het belastingoverzicht van de grote gemeenten dat het Centrum voor Onderzoek van de Lagere Overheden (COELO) jaarlijks uitbrengt.

Ook wat andere gemeentelijke tarieven betreft scoort Eindhoven goed. Een rijbewijs is slechts in één gemeente goedkoper dan in Eindhoven. Voor een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie betaal je in 31 andere gemeenten meer dan in Eindhoven.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail