Ingezonden persbericht


Top 10 aanbevelingen ter verlaging van de regeldruk voor zelfstandig ondernemers bekend

Staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager, neemt Top 10 in ontvangst tijdens FNV Zelfstandigen ledendag

Amsterdam, 20 maart 2008 - Marjan van Noort, directeur van FNV Zelfstandigen, heeft zojuist een top 10 van aanbevelingen ter verlaging van de regeldruk voor zelfstandig ondernemers overhandigd aan Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financiën. De Jager nam de top 10 in ontvangst namens de Regiegroep Regeldruk, een initiatief van de ministeries van Financiën, Sociale Zaken en Economische Zaken, tijdens de jaarlijkse ledendag van FNV Zelfstandigen in Arnhem.

FNV Zelfstandigen fungeert als spreekbuis voor haar leden, bovendien heeft het kabinet belang bij concrete input vanuit de markt. ''Door de input over de grootste belemmeringen voor zelfstandig ondernemers te vertalen naar tien concrete en vooral bruikbare aanbevelingen voor de overheid, kunnen we de positie van deze steeds belangrijker wordende arbeidsgroep helpen te verbeteren'', aldus Marjan van Noort.

De Top 10 is samengesteld op basis van uitgebreide reacties van zo'n 500 zzp'ers. Deze zijn binnengekomen na een gezamenlijke oproep die FNV Zelfstandigen enkele maanden geleden deed met Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken.

De top 10 aanbevelingen is als volgt:
1. VAR: (minimum) aantal opdrachtgevers verminderen
2. Urencriterium voor de zelfstandigenaftrek naar rato
3. Wijzigen voorwaarden voor werkruimte aan huis
4. Eigen regels voor privégebruik bedrijfsauto
5. Aanbesteding toegankelijk maken voor zelfstandigen
6. Verlenging geldigheidsduur VAR
7. Verlaagd BTW-tarief voor meer diensten
8. Rentevergoeding over betaalde belastingvoorschotten
9. Toegankelijke en betaalbare AOV
10. Stimuleren van een betere betalingsmoraal

Een toelichting op deze punten is te vinden op de website van FNV Zelfstandigen, www.fnvzzp.nl. Omdat de reacties van zelfstandigen blijvend veel waardevolle input opleveren voor de Regiegroep Regeldruk, kunnen mensen nog steeds reageren. Via www.fnvzzp.nl/toptien en via websites van andere organisaties.

###

Over FNV Zelfstandigen in Diensten Groen Handel ICT Industrie Vervoer en Zorg
FNV Zelfstandigen is de vakbond voor zelfstandigen zonder personeel die als doelstelling heeft zonder winstoogmerk de belangen van de leden te behartigen. De vereniging doet dit door collectieve belangenbehartiging omtrent werk en inkomen, individuele belangenbehartiging rondom juridisch advies en incasso én het faciliteren van onderlinge contacten. Zij beoogt leden sociaal-economisch op de kaart te zetten als een derde groep onafhankelijke ondernemers met hun eigen identiteit ten opzichte van werkgevers en werknemers. FNV Zelfstandigen richt zich daarbij op de volgende sectoren: diensten, groen, handel, ICT, industrie, vervoer en zorg. FNV Zelfstandigen heeft ruim 10.000 leden en is een zelfstandige bond van de ruim 1,2 miljoen leden tellende FNV vakcentrale. Meer informatie is te vinden op www.fnvzzp.nl.