NCRV

Ten Einde Raad!

Zakenvrouw Annemarie van Gaal geheim wapen in strijd tegen bureaucratie

Dinsdag 11 maart

Nederland 1, 22.30 uur

Nederland is vol bureaucratische instanties en stroperige klachtenprocedures. In het nieuwe NCRV-programma Ten Einde Raad! dat vanaf 11 maart gedurende 8 weken wordt uitgezonden, helpt de bekende zakenvrouw Annemarie van Gaal mensen die zijn vastgelopen in de ambtelijke molen.

Wie niet precies op het juiste moment het juiste formulier invult, kan fluiten naar bijvoorbeeld zijn scootmobiel of zijn traplift. Wie niet exact aan de regels voldoet krijgt geen urgentieverklaring, en wie ingaat op een mooie aanbieding krijgt achteraf te horen dat die toch niet voor hem bedoeld was. De menselijke maat is soms ver te zoeken en mensen raken verstrikt in een web van regels, bureaucratie of onbegrijpelijke wetgeving. Uitgangspunt van Ten Einde Raad! is dat regels nooit belangrijker kunnen zijn dan mensen.

De spil van het programma is Annemarie van Gaal, de welbespraakte steun en toeverlaat van de gedupeerden, die verstand heeft van zaken. Zij hoort hun klachten aan, analyseert het probleem en maakt met hen een plan van aanpak. Als zaakwaarnemer zet zij gedupeerden op het juiste spoor.

Annemarie van Gaal is bekend als succesvol zakenvrouw en uitgever. Zij zette vanuit het niets in Rusland een bladenimperium op. Haar ervaring daar komt bij dit programma goed van pas. âIk heb in Rusland jarenlang gevochten tegen ambtelijke molens. Die bagage gebruik ik nu om mensen in Ten Einde Raad! op weg te helpen. Ik kan me oprecht verbazen over de absurditeit van sommige Nederlandse regelgeving. Een programma als Ten Einde Raad! is hard nodig.â