Het Nationaal Archief


Realisatie Digitaal Depot Nationaal Archief een stap dichterbij Den Haag, 10 maart 2008
Dinsdag 11 maart ondertekent het Nationaal Archief een contract met softwareleverancier Sogeti voor de ontwikkeling van het digitaal depot.
Het Nationaal Archief ontwikkelt het digitaal depot in samenwerking met nationale en internationale archiefinstellingen en toeleveranciers van de overheid. Digitale informatie van de Nederlandse overheid blijft hierdoor in de toekomst langdurig bewaard en beschikbaar.

Houdbaarheid digitale informatie is nu beperkt
Door de snelle ontwikkelingen in de informatietechnologie is de houdbaarheid van digitale informatie beperkt. Ook de Nederlandse overheid heeft hiermee te maken. Het Nationaal Archief ontwikkelt daarom een digitaal depot systeem dat bestaande digitale informatie toegankelijk houdt en anticipeert op toekomstige ontwikkelingen in de informatietechnologie. Het Nationaal Archief is als kenniscentrum op het gebied van digitale duurzaamheid en vanwege haar wettelijke taak de aangewezen partij om zon systeem te ontwikkelen voor de Nederlandse overheid. Naast de focus op duurzaamheid zorgt het Nationaal Archief voor effectieve ontsluiting van de digitale informatie voor een breed publiek.

Overeenkomst met Sogeti
Het nationaal Archief heeft het afgelopen jaar een aanbestedingstraject gevolgd. De keuze is gevallen op softwareleverancier Sogeti. Door de ervaring met complexe overheidsprojecten en de krachtenbundeling met het Britse Tessella Support Services plc is Sogeti voor het Nationaal Archief de beste partner voor dit project.

Samenwerking met nationale en internationale partners Bij de ontwikkeling van het digitaal depot werkt het Nationaal Archief nauw samen met de toeleveranciers van het materiaal binnen de overheid. Doel hiervan is om te komen tot een systeem dat optimale efficiëntie bij overbrenging, opslag en ontsluiting garandeert. Pilot partners zijn het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Daarnaast heeft het Nationaal Archief in het Gemeentearchief Rotterdam en de Regionale Historische Centra partners gevonden voor de ontwikkeling van een breed toepasbaar digitaal depot voor het gehele archiefveld. Het Nationaal Archief en the National Archives in Londen ontwikkelen op dit moment beide een eigen digitaal depot, maar wel met gebruikmaking van elkaars expertise en ervaring. De verwachting is dat in 2009 voor het eerst proefgedraaid wordt met het digitale depot systeem van het Nationaal Archief.