Gemeente Oldebroek


Vaststelling (gewijzigd) bestemmingsplan Hattemerbroek Dorp 2005

Vaststelling (gewijzigd) bestemmingsplan "Hattemerbroek Dorp 2005".

De gemeenteraad van Oldebroek heeft in zijn vergadering van 4 maart 2008 het bestemmingsplan "Hattemerbroek Dorp 2005" gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan ligt ter visie van 12 maart tot en met 22 april 2008 in
- Het gemeentehuis van Oldebroek tijdens werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur en iedere woensdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur.
- Het dorpskantoor te Wezep tijdens werkdagen tussen 13.00 en 16.00 uur en iedere dinsdag tussen 17.00 en 20.00 uur. Op verzoek kunt u de stukken in het gemeentehuis buiten de kantooruren inzien. U kunt hiervoor een afspraak maken onder telefoonnummer 0525-638333.

Wijzigingen
De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van het bestemmingsplan wijzigingen en aanvullingen doorgevoerd in de voorschriften en op de plankaart.

Voorschriften

1. In artikel 1 worden de volgende begripsbepalingen opgenomen: cultuurgrond: grasland dat hobbymatig in gebruik is en niet wordt gebruikt ten behoeve van een grondgebonden agrarische bedrijfsvoering. kunstwerk: een met het oog op artistieke kwaliteit door kunstenaars beroepsmatig verwaardigd product. monument: alle vóór ten minste vijftig jaar gebouwde bouwwerken welke van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorie waarde en als zodanig door de overheid zijn aangewezen. ondersteunende horeca: het consumeren en het daarvoor moeten betalen van (kleine) eetwaren en/of dranken in een inrichting die geen planologische hoofdbestemming "Horeca" heeft. schuilgelegenheid: een niet voor bewoning, al dan niet ten dienste c.q. in het kader van een agrarisch bedrijf, bestemd gebouw dat dient voor het onderbrengen van vee tegen weersinvloeden.
2. In artikel 3, lid 1 onder a komt het woord "agrarische" te vervallen.
3. In artikel 3, lid 2 onder 2 komen de woorden "van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde" te vervallen.
4. In artikel 3 wordt een nieuw lid 4 toegevoegd:

Vrijstelling van de bouwvoorschriften


1. Het college kan vrijstelling verlenen van het bepaalde in lid 2 sub 1 en toestaan dat er gebouwen, in de functie van schuilgelegenheden, worden gebouwd, mits: a. de schuilgelegenheid alleen bedoeld is voor het hobbymatig houden van vee; b. er per agrarisch perceel met een oppervlakte van minimaal 2.500 m² ten hoogste één schuilgelegenheid wordt gebouwd; c. de afstand tussen de schuilgelegenheid en het bouwvlak van de aangrenzende bestemming "Wonen", ten minste 30,00 meter zal bedragen; d. de oppervlakte van een schuilgelegenheid ten hoogste 15,00 m² zal bedragen; e. de hoogte van een schuilgelegenheid ten hoogste 3,00 meter zal bedragen; f. de schuilgelegenheid minimaal aan drie zijden met wanden omsloten is; g. de schuilgelegenheid voorzover mogelijk op de perceelgrens zal worden gebouwd.
2. De in lid 1 genoemde vrijstelling kan slechts worden verleend, mits geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan: a. de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden; b. de landschappelijke en de natuurlijke waarden;
c. de milieusituatie;
d. een samenhangend straat- en bebouwingsbeeld;
e. de verkeersveiligheid;
f. de woonsituatie.

3. Voor het verlenen van een vrijstelling wordt de procedure gevolgd zoals die is beschreven in Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.
5. In artikel 3 wordt lid 4 (oud) vernummerd naar lid 5.
6. In artikel 3, lid 5(nieuw) wordt toegevoegd: e. "het gebruiken of laten gebruiken van de gronden voor het telen van gewassen".
7. In artikel 3 wordt lid 5(oud) vernummerd naar lid 6.
8. In artikel 11, lid 1 wordt toegevoegd:
met daaraan ondergeschikt: b. ondersteunende horeca;
9. In artikel 11, lid 1 wordt tegelijkertijd b tot en met i hernoemd naar c tot en met j.
10. In artikel 11, lid 2 onder 2 wordt de verwijzing naar lid 1 onder b gewijzigd naar lid 1 onder c.
11. In artikel 14 wordt een nieuw lid 4 toegevoegd: Vrijstelling van de bouwvoorschriften 1. Het college kan vrijstelling verlenen van het bepaalde in lid 2 sub 3 onder b en toestaan dat: a. op de gronden met de aanduiding ´monument (mo)´ de gezamenlijke oppervlakte van de aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen bij een hoofdgebouw mag worden vergroot tot ten hoogste 200 m²; 2. De in lid 1 onder a genoemde vrijstelling kan slechts worden verleend indien: a. vooraf advies is ingewonnen bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg dan wel de plaatselijke monumentencommissie. b. geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan:
­ de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden; ­ een samenhangend straat- en bebouwingsbeeld;
­ de verkeersveiligheid;
­ de woonsituatie.


12. In artikel 14 wordt lid 4 vernummerd naar lid 5.
13. In artikel 14 wordt lid 5 vernummerd naar lid 6.
14. In de bijlage "Staat van bedrijfsactiviteiten" bij de subomschrijving "overige grafische activiteiten", met de SBI-code 2225, wordt toegevoegd: ", waaronder een graveerbedrijf".

Plankaart
De goothoogte van de bestaande woning Merelstraat 1 is meer dan 3,50 meter, waardoor de woning in de bouwklasse 2 valt. Daarom wordt de aanduiding bouwklasse 1 voor de woning Merelstraat 1 gewijzigd in bouwklasse 2.

Binnen de bestemming "Wonen (W)" wordt voor de percelen Zuiderzeestraatweg 668 en 701, de aanduiding monument (mo) toegevoegd.

Bedenkingen
Tot en met 22 april 2008 is het mogelijk om een bedenking tegen het plan in te dienen bij Gedeputeerde Staten van de provincie. Dit kan voor
- degene die bij het ontwerp van dit bestemmingsplan een zienswijze aan de gemeenteraad hebben ingediend,
- degene die een wettelijk verschoonbare reden heeft waardoor hij niet eerder een zienswijze bij de raad heeft kunnen indienen
- een ieder voor de wijzigingen in het vastgestelde plan.

U kunt uw bedenkingen schriftelijk of mondeling bij Gedeputeerde Staten van Gelderland indienen. Schriftelijke bedenkingen dient u te zenden naar Gedeputeerde Staten van Gelderland, postbus 9090, 6800 GX Arnhem, of via fax nummer 026-3599480. Per e-mail kan dit alleen via post@gelderland.nl. Wilt u uw bedenkingen mondeling kenbaar maken, dan kan dit tijdens werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur. U kunt hiervoor contact opnemen met het secretariaat van de afdeling ruimtelijke ordening van de provincie Gelderland, telefoonnummer 026-3599820.

Deze publicatie is ter voldoening aan het bepaalde in artikel 26 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Oldebroek, 11 maart 2008

Burgemeester en wethouders van Oldebroek.