Stichting Krant in de Klas introduceert Krantenportal

11/03/2008 10:00

Nederlands Uitgeversverbond

Voor het eerst zijn de websites van alle (betaalde) Nederlandse dagbladen ondergebracht in een online overzicht, www.krantenportal.nl. Initiatiefnemer van deze dagbladportal is Stichting Krant in de Klas (KiK), de educatieve organisatie van De Nederlandse Dagbladpers.

De Krantenportal bestaat uit een overzicht van de websites van alle Nederlandse dagbladen. Per titel wordt achtergrondinformatie over de (online) kranten geboden. Daarmee kunnen bezoekers snel het dienstenaanbod van de diverse dagbladen vergelijken. KiK heeft de Krantenportal ontwikkeld om leerlingen wegwijs te maken in het omvangrijke online nieuwsaanbod van de dagbladen. Het doel van de portal is tweeledig: om de informatievaardigheden van leerlingen te (helpen) verbeteren en om hun mediabewustzijn te vergroten.

Informatievaardigheden
Hoewel jongeren online zeer actief zijn, hebben zij veel moeite om informatie op waarde te schatten of om de relevantie van zoekresultaten te bepalen. Via de Krantenportal kunnen zij de dossiers en de online archieven van de dagbladen raadplegen. Zij ontdekken dan ook dat dagbladen meer zijn dan alleen papieren kranten: juist de dagbladen zijn voortdurend hun dienstenaanbod aan het vernieuwen, zodat zij hun nieuwsvoorziening beter kunnen afstemmen op de behoeften van de consumenten. De Krantenportal is geen aparte website waarop het nieuws speciaal voor jongeren is geselecteerd. Juist omdat leerlingen moeten zoeken in de dagbladen zoals die dagelijks gepubliceerd en online ververst worden, leren zij hoe zij nieuwsbronnen en de bijbehorende archieven voor bijvoorbeeld werkstukken en presentaties kunnen gebruiken.

Mediawijsheid
Omdat het verwerken van informatie centraal staat, helpt de Krantenportal leerlingen om hun mediabewustzijn te vergroten. Veel media-educatieprogramma's zijn vooral gericht op het hanteren van ict-toepassingen. Daarbij gaat veel aandacht uit naar het beschermen van jonge mensen tegen kwalijke of ongewenste content. Bij de Krantenportal staat juist het zelf kritisch kunnen omgaan met media-inhouden centraal. Door de berichtgeving van dagbladwebsites te vergelijken, leren zij de verschillen en de overeenkomsten tussen deze nieuwsmedia te onderscheiden. Zonder kranten - papier of online - is een media-educatieprogramma dan ook niet compleet.

Speciaal voor het onderwijs: Gratis online toegang voor twee weken Op een aantal dagbladsites kunnen de archieven alleen tegen betaling geraadpleegd worden. Via de Krantenportal kunnen docenten en leerlingen echter voor een periode van twee weken gratis toegang krijgen tot die krantenarchieven. Daarvoor moeten de docenten zich eerst bij Stichting Krant in de Klas aanmelden.

Over Stichting Krant in de Klas
Stichting Krant in de Klas is in 1976 opgericht door De Nederlandse Dagbladpers (NDP), waarin alle (betaalde) dagbladen zich hebben verenigd. De stichting zet dagbladen, zowel op papier als online, in als lesinstrument ter bevordering van taal- en leesvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap. KiK verstrekt dagbladen gratis aan het primair en voortgezet onderwijs en ontwikkelt lesmateriaal ter ondersteuning van de bespreking van zowel de actualiteit als de berichtgeving daarover.





http://www.nuv.nl