Gemeente Amsterdam



11 maart 2008

Persbericht

Start controle bootstickers per 1 april Boot zonder sticker direct weggesleept

De gemeente Amsterdam gaat ook dit jaar streng controleren op binnenhavengeld bij de pleziervaart. Elk vaartuig zonder (correcte) sticker wordt direct weggesleept en naar de bewaarhaven gebracht. De kosten hiervan worden verhaald op de eigenaar van de boot. De sticker moet aan bakboordzijde goed zichtbaar op de boot worden opgeplakt en te zien zijn als er een dekzeil wordt gebruikt.

Waarom strenger handhaven? De Dienst Binnenwaterbeheer (BBA) is vorig jaar begonnen met strenger handhaven, om het betalen van binnenhavengeld te bevorderen bij schippers die door het binnenwater van Amsterdam varen. Voorheen was er een onevenwichtige situatie, waarbij veel schippers deze gemeentelijke belasting niet betaalden of pas betaalden nadat ze een waarschuwingsbrief ontvingen. Door de nieuwe methodiek van handhaven steeg de belastingopbrengst van de jaarstickers binnenhavengeld van 680.000,- in 2006 naar 850.000,- voor de pleziervaart in 2007. Bijkomend effect van deze manier van handhaven was dat veel `troep' uit het water werd versleept, waar waarschijnlijk al langere tijd niemand naar omkeek.

Kosten van wegslepen
De kosten voor het wegslepen van een boot zijn minimaal 182,- plus 0,90 bewaarloon per strekkende meter, per dag.

Voorlichtingscampagne
De voorlichtingscampagne `Maak van je dagje uit... geen slepende zaak' van vorig jaar wordt wegens succes dit jaar opnieuw ingezet. De campagne duurt het hele vaarseizoen en zal in diverse media te zien zijn. De controles worden vooraf aangekondigd.

Controles
Amsterdam is verdeeld in diverse controle gebieden. De controles beginnen in het oudste deel van de stad, omdat hier veel bootjes liggen. In ieder gebied wordt om de twee weken gehandhaafd.

Voor meer informatie, neem contact op met Greetje Oosting of Berina Jetten, t. 550 3689 of 550 3687.

Bezoekadres
De Ruijterkade 6
1013 AA Amsterdam

Sector Algemene Zaken

Telefoon 14 020
Fax 020 550 3600
www.bba.amsterdam.nl




---- --