Gemeente Groningen

Vandaag eerste uitslagen watermonsters verwacht Rond het middaguur worden de eerste resultaten verwacht van het onderzoek naar het kraanwater. Waterlaboratorium Noord onderzoekt momenteel watermonsters op aanwezigheid van mogelijke bacteriën. Afhankelijk van de uitkomsten kan het zijn dat het kookadvies nog enkele dagen van kracht blijft.

Kookadvies
Dit betekent dat u in ieder geval tot dinsdagmiddag dringend verzocht wordt om water voor consumptie minimaal twee minuten goed door te koken, voordat u het gebruikt. Let erop dat u een fluitketel of pan gebruikt, en geen waterkoker of koffiezetapparaat. Gebruik géén koffie en thee uit koffieautomaten, het water wordt niet lang genoeg gekookt.

Het water kan, ook na het koken, wat anders smaken dan normaal. Waterbedrijf Groningen chloreert het water namelijk preventief. Ook kan het water een metaalsmaak hebben, bubbels bevatten of een afwijkende kleur hebben.

U kunt het water ongekookt gebruiken om het toilet door te spoelen, uw handen te wassen, om te douchen en om uw tanden te poetsen, zolang u het water maar niet doorslikt. Voor gebruik van uw huishoudelijke apparaten is het raadzaam om de leiding door te spoelen.

Breuk
Door een breuk in de hoofdwaterleiding op industrieterrein Euvelgunne in de stad Groningen zat een groot deel van de stad en omgeving van zondagnacht tot maandagochtend zonder water. Het ging om de plaatsen Groningen, Haren, Noordlaren, Glimmen, Eelde, Eelderwolde, Paterswolde en Zuidwolde. Inmiddels is de waterdruk overal hersteld.

Meer informatie op www.crisis.nl
Daar vindt u ook antwoord op de veelgestelde vragen.

Publieksinformatienummer
Het publieksinformatienummer (050) 311 44 50 is in ieder geval dinsdagochtend nog open voor al u vragen over het waterprobleem. Gepubliceerd op: dinsdag 11 maart 2008
dinsdag 11 maart 2008:
Vandaag eerste uitslagen watermonsters verwacht maandag 10 maart 2008:
Breuk in waterleiding: kook kraanwater twee minuten