Gemeente Andijk


* Baggerschouw gaat van start

Baggerschouw gaat van start

11 mrt 2008
Deze week ontvangen duizenden eigenaren van grond aan een sloot een brief van het hoogheemraadschap.
In deze brief vraagt het Hoogheenraadschap hen hun sloot voor volgend jaar op breedte en diepte te onderhouden. In februari 2009 controleren de schouwmeesters van het hoogheemraadschap de betreffende sloten op afmetingen.

Eén van de belangrijkste taken van het hoogheemraadschap is het beheren van het oppervlaktewater. Door middel van een stelsel van stuwen en gemalen regelt het hoogheemraadschap het juiste waterpeil in sloten en vaarten. Dit systeem kan alleen optimaal functioneren als de sloten en vaarten worden onderhouden op zuiverheid, breedte en diepte. Het onderhoud op zuiverheid controleert het hoogheemraadschap jaarlijks tijdens de najaarsschouw. Of de sloten de juiste afmetingen hebben, wordt eens in de zeven jaar gecontroleerd.

De onderhoudsplicht
In 2007 zijn hoofdwaterlopen van het hoogheemraadschap in de nu aangeschreven gemeenten uitgebaggerd. Om het systeem optimaal te laten werken is het belangrijk dat de sloten die daarop aansluiten ook de juiste breedte en diepte hebben. Volgens de Keur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de eigenaren van de gronden gelegen aan de schouwsloten verplicht de aan hun grond grenzende helft van de sloot te onderhouden op de in de legger vermelde afmetingen. Deze eigenaren ontvangen daarom van het hoogheemraadschap een brief.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |