8 MILJ OEN VOOR KENNISVERSPREIDING EN INNOVATIE IN GROEN ONDERWIJS

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt dit jaar 8 miljoen euro beschikbaar voor meer aandacht voor voeding, natuur en landbouw in het groen onderwijs. Centraal staat de uitwisseling van kennis tussen groen onderwijs, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, onderzoek en overheid en innovatie in het onderwijs. Deze tweede openstelling biedt de scholen de mogelijkheid om programma's die in 2007 zijn gestart, verder uit te bouwen. De scholen kunnen tot en met 1 april 2008 aanvragen indienen.

De minister van LNV heeft in 2006 een MeerjarenAfspraak 2006-2010 gemaakt met het groene onderwijs en Wageningen Universiteit en Researchcentrum, de zogenaamde Groene KennisCoöperatie, over een gezamenlijke aanpak van kennisverspreiding en innovatie. In 2007 zijn 15 kennisprogramma's met totaal 25 projecten van start gegaan. De subsidie van 2008 is voor de verdere uitbouw van deze programma's. Daarnaast wordt ruimte geboden voor de start van programma's voor bijvoorbeeld professionalisering, ontsluiten van publieke kennis en onderwijsvernieuwing.

De programma's en projecten bieden studenten en docenten van het groene onderwijs (VMBO, MBO, HBO en WO) toegang tot bestaande en nieuwe netwerken van onderzoek en praktijk. Zo kunnen ze projecten bij bedrijven doen, praktijkproblemen van bedrijven in de klas aan de orde stellen door bijvoorbeeld gastdocenten uit het bedrijfsleven uit te nodigen. Voor de aanvragen van dit jaar wordt gekeken naar de verbindingen met de praktijk en de onderlinge samenhang van de programma's en projecten. De minister laat zich over de aanvragen adviseren door een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid.

Noot voor redacties (