Gemeente Kapelle

Vijf verordeningen Wet werk en bijstand

Het beleid Werk en inkomen is vastgelegd in vijf verordeningen. Wat een wet is voor het land, is een verordening voor de gemeente. De eerste verordening is de reïntegratieverordening. Daarin staat dat het college van burgemeester en wethouders burgers helpt om weer aan het werk te gaan. Het gaat uiteraard om burgers die bij de afdeling Sociale Zaken terecht zijn gekomen. Zij hebben meestal een lange tijd van werkeloosheid achter de rug. Misschien moeten deze burgers omgeschoold worden. De gemeente verstrekt daartoe het geld. Misschien hebben deze mensen begeleiding nodig. De gemeente ontvangt daarvoor middelen van het Rijk. Er zijn jaarlijks voldoende middelen beschikbaar om klanten te kunnen helpen. Voor 2007 ontving de gemeente ruim twee ton.
Een tweede verordening heet afstemmingsverordening. Daarin wordt geregeld wat de gemeente doet, als burgers hun verantwoordelijkheid niet nemen. Het kan zijn dat mensen zich verzetten tegen reïntegratie. Soms gebeurt er iets waar niemand iets aan doen kan. Maar het komt ook voor dat klanten verwijtbaar handelen. Ze gaan bijvoorbeeld onverantwoord om met hun geld. Of ze laten niet aan de gemeente weten dat ze extra inkomen hebben. In zulke gevallen kan de gemeente maatregelen nemen. Die variëren van een officiële waarschuwing geven tot een inhouding gedurende twee maanden van het bijstandsbedrag. Deze maatregelen worden echt genomen.
Een derde verordening is de toeslagenverordening, waarin overigens ook de verlagingen geregeld worden. Er zijn groepen burgers die het extra moeilijk hebben om rond te komen. Alleenstaande ouders bijvoorbeeld kunnen het financieel zwaar hebben. Belangrijk is de vraag of men de kosten kan delen met een ander. Indien niet, dan ontvangt men een toeslag. Indien wel, dan vindt een verlaging plaats. Een vierde verordening is de fraudeverordening. Als burgers ten onrechte geld ontvangen van Sociale Zaken moeten ze dat terugbetalen. Fraude mag nooit lonen. In 2007 is zo'n 50.000 euro terugontvangen. De laatste verordening regelt de participatie van de klanten. Hierin staan de regels waaraan de adviserende cliëntenraad moet voldoen. Samen met Reimerswaal heeft Kapelle één adviesraad. Regelmatig 'adverteert' deze raad in de Scheldepost. Op dit moment zijn er voor Kapelle vacatures.

L.F. Kosten, wethouder Wwb