Gemeente Teylingen


Teylingen zoekt Jan Steen

11 maart 2008

PERSBERICHT 7 maart 2008 - Teylingen krijgt een buste van Jan Steen van een groep bedrijven in Warmond, nl. Greenib Onroerend Goed, eigenaar/ontwikkelaar van het business park `De Wetering' samen met de daar gevestigde bedrijven O'neill, MCS-Arbo, Stichting Oogheelkunde en D-Plus consultants. De buste wordt gemaakt door de kunstenaar Jeroen Spijker, die ook al eerder een buste van Ramses Shaffy maakte.

Ontwerpschets Jan Steen

De overeenkomst voor het maken van deze buste is vrijdag 7 maart ondertekend. Tijdens deze bijeenkomst deed wethouder Homan een oproep voor Jan Stenen om zich te melden. De gemeente wil namelijk in het najaar van 2008 een spectaculaire onthulling van het beeld, waarvoor 150 Jan Stenen nodig zijn.

Jan Steen

De beroemde schilder Jan Steen heeft van 1656 tot 1660 in Warmond gewoond aan de Jan Steenlaan nr 36. De buste komt tegenover zijn voormalige woonhuis. Voor zover na kon worden gegaan is dit de enige buste van Jan Steen in Nederland. Het is dus een unieke gebeurtenis.

Kunstenaar

De buste wordt gemaakt door de kunstenaar Jeroen Spijker, die eerder al het beeld van Ramses Shaffy heeft gemaakt. Jeroen Spijker heeft zijn atelier in Leiden. Zijn werk bevindt zich in diverse collecties in binnen- en buitenland, zoals het Prentenkabinet Universiteit Leiden, Collectie Universiteit Tilburg, Museum Mauritshuis Den Haag, Stadsschouwburg Amsterdam en vele particuliere- en bedrijfscollecties.

Spectaculaire onthulling

De gemeente heeft ideeën over een spectaculaire onthulling van het beeld, in het najaar van 2008. Daarvoor zijn 150 mensen nodig die Jan Steen heten. Iedereen die dus Jan Steen heet, kan zich melden bij de gemeente Teylingen, burgemeester@teylingen.nl of 0252 - 783 300.