Dordrecht mag Nautisch Kwartier niet laten vallen

11/03/2008 11:23

STICHTING STADSWERF DORDRECHT

PERSBERICHT

Dordrecht mag Nautisch Kwartier niet laten vallen!

De Stichting Stadswerf Dordrecht werkt al jaren aan de ontwikkeling van een Nautisch Kwartier binnen het project Stadswerven. Sinds de toetreding van AM Wonen tot de Ontwikkel Combinatie Stadswerven (OCW) lijkt de Stichting echter buiten de besprekingen te worden gehouden. De gemeente Dordrecht, die de Stichting in 2006 zelf opdracht gaf de plannen voor een Nautisch Kwartier verder uit te werken, hult zich sinds eind januari 2008 in stilzwijgen.

De Stadswerven, een ambitieus project voor de herontwikkeling van een verouderd industriegebied in Dordrecht ligt al enige tijd onder vuur. Het project bleek in zijn aanvankelijke opzet niet haalbaar. Eind december 2007 leidde dit tot het vertrek van ontwikkelaar Sunergy/Innoplan en de toetreding van AM Wonen tot de combinatie. AM nam een tweederde meerderheidsbelang in de herontwikkeling van De Stadswerven en werd daarmee de leidende partij.

Over de onduidelijke gang van zaken rondom deze wisseling van de wacht is afgelopen maanden in de pers uitgebreid bericht. Ook werd in het AD - Drechtsteden van 24/01/08 melding gemaakt van het feit dat de 'nieuwe OCW' in de maanden februari en maart 2008 in vijf 'ateliersessies' gaat kijken hoe het project Stadswerven met een bijgesteld ambitieniveau weer vlot kan worden getrokken.

Stichting Stadswerf Dordrecht, die de plannen voor het Nautisch Kwartier inmiddels gereed heeft, verkeerde in de veronderstelling dat zij bij deze ateliersessies zou aanschuiven. Ondanks herhaalde pogingen om aan tafel te zitten met AM wonen, komt dit echter niet van de grond. AM is namelijk van mening dat de gemeente zich eerst moet uitspreken voor deelname van de Stichting aan de verdere besprekingen. De bal ligt dus nu bij de gemeente Dordrecht. Maar deze wordt vooralsnog niet opgepakt. Een zeer verbazingwekkende situatie, aangezien het de gemeente was die de Stichting in 2006 eigenhandig opdracht gaf om de haalbaarheid van een Nautisch Kwartier te onderzoeken en door te rekenen. Die plannen liggen klaar, inclusief een sluitende, kostenneutrale financiële onderbouwing.

Stichting Stadswerf Dordrecht maakt zich grote zorgen dat het Nautisch Kwartier binnen het project Stadswerven van de baan is. Hierdoor worden unieke kansen gemist op het gebied van recreatie, opleiding, bedrijvigheid én levendigheid van de wijk. Een Nautisch Kwartier met museum, werkplaatsen, jachthaven en opleidingsinstituut, zou recht doen aan de historie van Dordrecht. De unieke en authentieke kracht van Dordrecht zou zo ingezet kunnen worden voor City Branding om toerisme te stimuleren. Daarnaast zou de regionale autoriteit op het gebied van jachtbouw en -restauratie geclaimd en verankerd kunnen worden en de aanwezige kennis niet alleen behouden blijven, maar ook kunnen worden ingezet voor nieuwe innovaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er inmiddels veel interesse en commitment is bij een groot aantal lokale, regionale en nationale partijen zoals Progrez/Pronet, Rabobank, Bouwhaven, Oceanwide, Hiswa, HME en VNSI. Daarnaast is er grote belangstelling vanuit de Dordtse bevolking en staan Dordtse politieke partijen positief ten opzichte van het project.

Stichting Stadswerf Dordrecht vindt de huidige gang van zaken onbegrijpelijk en wil graag duidelijkheid over hun rol binnen het project Stadswerven. De Stichting roept de Dordtse politiek dan ook op actie te ondernemen en deze unieke kans niet verloren te laten gaan.

Dordrecht - 11 maart 2008