Politie Twente

Persberichten Politie Twente dinsdag 11 maart 2008

Oplettende getuige houdt winkeldief aan

Enschede

Een 22-jarige man uit Den Haag werd maandag 10 maart aangehouden door een oplettende burger. De 22-jarige wordt er van verdacht geld uit de kassa van een bedrijf aan de Veldhoflanden te hebben gestolen.

Op maandag 10 maart werd omstreeks 15.55 uur gemeld dat bij een zaak aan de Veldhoflanden in Enschede en man geld uit de kassa had weggenomen. Een oplettende getuige had de man na een achtervolging aangehouden.

Ter plaatse spraken agenten met de 57-jarige eigenaar van de winkel, die vertelde dat hij achter in de zaak bezig was geweest. Bij terugkomst in de winkel had hij gezien dat iemand voorover gebogen bij de kassa stond en een greep in de geldlade deed. Toen de dief merkte dat hij betrapt was, ging deze er te voet vandoor. De eigenaar trachtte de dief te achtervolgen en kreeg daarbij hulp van een oplettende burger, een 46-jarige Enschedeër.

De 46-jarige vertelde de agenten dat hij de eigenaar hoorde schreeuwen en dat hij een man in zijn richting zag rennen. De eigenaar en de 46-jarige trachtten eerst gezamenlijk de man aan te houden, waarbij een worsteling ontstond. De dief wist echter te ontkomen, waarop de 46-jarige de achtervolging inzette. Iets verderop kon de man alsnog worden aangehouden. De 46-jarige Enschedeër droeg de man over aan de politie. De agenten hielden de man, een 22-jarige inwoner van Den Haag, officieel aan.

De 22-jarige werd overgebracht naar het politiebureau, waar hij voor verder onderzoek in verzekering is gesteld. (08-030934)

Keurmerk Veilig Ondernemen: eerste gele kaart in Almelo

Almelo

Een 32-jarige vrouw uit Almelo werd maandag 10 maart aangehouden, omdat zij betrapt werd op een winkeldiefstal bij een zaak aan de Havenpassage in Almelo. De vrouw kreeg als eerste in Almelo een zogenaamde gele kaart uitgereikt, die onderdeel uitmaakt van het project Keurmerk Veilig Ondernemen dat onlangs in Almelo gestart is.

Op maandag 10 maart werd omstreeks 15.20 uur gemeld dat bij een winkel aan de Havenpassage een winkeldievegge op heterdaad was betrapt. Winkelpersoneel had de vrouw aangehouden en droeg haar bij aankomst van de agenten over aan de politie. De vrouw werd door de politie overgebracht naar het bureau. Omdat bekend is dat de vrouw veelpleegster is, is zij voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Omdat de winkel waar de vrouw de diefstal pleegde is aangesloten bij het Keurmerk Veilig Ondernemen, werd aan de vrouw een zogenaamde gele kaart uitgereikt. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een samenwerkingsverband tussen Politie Twente, het Openbaar Ministerie, de gemeente en winkeliers. Middels deze samenwerking moeten veelplegende winkeldieven en structurele overlastveroorzakers in winkelgebieden worden aangepakt.

In dit project worden 'ongewenste klanten' door ondernemers die aangesloten zijn bij het KVO geregistreerd. Klanten die zich schuldig maken aan winkeldiefstal of anderszins ongewenst gedrag, krijgen bij een bedrijf dat is aangesloten bij het KVO naast een proces-verbaal tevens een zogenaamde 'gele kaart' uitgereikt. Deze gele kaart dient als waarschuwing.

Gaat iemand echter binnen een half jaar wederom in de fout bij een KVO-ondernemer, dan wordt een 'rode kaart' uitgereikt. Dit heeft tot gevolg dat de persoon in kwestie een winkelverbod voor een jaar krijgt, dat geldt in alle winkels die zijn aangesloten bij het KVO.

Naast de kaarten krijgen de overtreders een proces-verbaal uitgereikt. Zij krijgen 'lik op stuk': het Openbaar Ministerie handelt de verdachten af op basis van 'Tesamen'. Bovendien bestaat er een samenwerkingsverband met Halt, waarnaar minderjarige overtreders worden doorverwezen.

Mocht iemand die reeds een rode kaart heeft ontvangen zich niet aan het verbod houden en zich toch in één van de bij het KVO-aangesloten winkels laten zien, kan hij/zij worden aangehouden wegens huisvredebreuk. De boete hiervoor bedraagt E150,-. (08-030886)

Fietser gewond na aanrijding met auto

Nijverdal

Een 63-jarige man uit Nijverdal raakte maandag 10 maart gewond, toen hij op zijn fiets werd aangereden door auto die bestuurd werd door een 25-jarige plaatsgenoot. Het ongeval vond plaats op de kruising van de Bergleidingweg en de P.C. Stamstraat in hun beider woonplaats.

Op maandag 10 maart werd omstreeks 07.30 uur gemeld dat er een aanrijding tussen een fietser en een auto had plaatsgevonden op de kruising van de Bergleidingweg en de P.C. Stamstraat in Nijverdal. Ter plaatse bleek een 25-jarige automobilist uit Nijverdal met zijn auto over de P.C. Stamstraat was gereden. Bij de kruising met de Bergleidingweg wilde de bestuurder rechtsaf slaan. De 25-jarige zag daarbij een tegemoetkomende, 63-jarige plaatsgenoot op zijn fiets over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de 63-jarige licht gewond raakte aan zijn hoofd. De man werd voor controle per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. (08-030593)

Winkeldief verzet zich bij aanhouding

Enschede

Een 33-jarige man uit Enschede werd maandag 10 maart aangehouden, omdat hij op heterdaad werd betrapt op het plegen van een winkeldiefstal bij een zaak aan de Klanderij in Enschede.

Op maandag 10 maart werd omstreeks 19.25 uur gemeld dat bij een winkel aan de Klanderij in Enschede een winkeldief op heterdaad betrapt was. Ter plaatse spraken agenten met beveiligingspersoneel van de winkel. Die vertelden dat zij een winkeldief op heterdaad hadden betrapt, toen deze zonder te betalen met enkele goederen de winkel trachtte te verlaten. Toen het personeel de man wilde tegenhouden, verzette deze zich hevig. Bij de worsteling die ontstond, raakte een 34-jarige medewerker van het bedrijf licht gewond.

Het personeel droeg de dief, een 33-jarige Enschedeër, over aan de politie, die de man aanhield. De man werd overgebracht naar het politiebureau, waar hij voor verder onderzoek in verzekering is gesteld. (08-031021)

Politie zoekt getuigen vernieling speeltoestel

Wierden

Een speeltoestel dat bij een school aan de Kruizemunthof in Wierden staat is vernield. De vernieling vond vermoedelijk plaats tussen zaterdag 8 en zondag 9 maart. De politie is op zoek naar getuigen.

Op zondag 10 maart werd omstreeks 09.50 uur gemeld dat een speeltoestel bij een school aan de Kruizemunthof in Wierden vernield was. De directeur van de school deed aangifte van vernieling. Van het toestel, dat een schip moet voorstellen, werd tussen zaterdag 8 maart omstreeks 14.00 uur en zondagochtend 9 maart het 'stuurwiel' weggenomen. Eerder werd van hetzelfde toestel ook al de 'mast' vernield.

De politie wil graag in contact komen met mensen die mogelijk iets verdachts gezien hebben in de omgeving van de school aan de Kruizemunthof, dat mogelijk verband kan houden met de gepleegde vernielingen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie Twente - afdeling Wierden, telefonisch bereikbaar via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (08-030632)

Jonge eiergooiers aangehouden

Enschede

Twee 14-jarige jongens uit Enschede werden maandag 10 maart aangehouden, omdat zij op vrijdag 15 februari eieren tegen auto's hebben gegooid op de Knalhutteweg in Enschede.

Op vrijdag 15 februari deed een 34-jarige vrouw uit Enschede melding bij de politie, omdat haar auto met eieren was bekogeld terwijl zij omstreeks 19.00 uur die avond over de Knalhutteweg in haar woonplaats reed. De vrouw deed aangifte van vernieling van haar auto. De politie stelde een onderzoek in naar de mogelijke daders van het eiergooien. Naar aanleiding van het onderzoek kon op maandag 10 maart een tweetal Enschedese jongens van 14 jaar in hun beider woningen worden aangehouden.

Het duo werd overgebracht naar het politiebureau in Enschede. Na verhoor konden de jongens door hun ouders weer worden opgehaald. Zij zullen worden doorverwezen naar Justitie. (08-021236)

Duo aangehouden na steekincident in bus

Oldenzaal

Een 31-jarige man en een 32-jarige vrouw uit Oldenzaal werden maandag 10 maart aangehouden in hun woning. Zij worden er van verdacht in een bus een 21-jarige plaatsgenoot met een mes te hebben gestoken na een woordenwisseling. De 21-jarige wist het mes te ontwijken en bleef ongedeerd.

Op maandag 10 maart werd omstreeks 13.30 uur gemeld dat er een steekincident had plaatsgevonden in een bus die op dat moment op de Vondellaan in Oldenzaal reed. Ter plaatse spraken agenten met een 21-jarige man uit Oldenzaal en een 46-jarige buschauffeur uit Enschede. De 21-jarige vertelde tijdens de busreis onenigheid te hebben gehad met een man en een vrouw die ook in de bus zaten. Toen hij bij een bushalte aan de Vondellaan uit wilde stappen, keek hij nog een keer om naar het duo. De man sprak de 21-jarige aan, waarna een woordenwisseling tussen beiden ontstond. Bij deze woordenwisseling trok de man een mes en stak de 21-jarige. Deze wist het mes ternauwernood te ontwijken, waarbij hij een scheur in zijn jas opliep.

De man en de vrouw gingen en vandoor, waarbij de buschauffeur de jas van de man wist te pakken. In de achtergebleven jas zaten papieren met daarop adresgegeven van de man. De politie ging naar het opgegeven adres in Oldenzaal en hield in de woning een 31-jarige man en een 32-jarige vrouw aan. De vrouw werd na verhoor weer in vrijheid gesteld. De 31-jarige man is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (08-030794)

Man aangehouden wegens geluidsoverlast

Westerhaar-Vriezenveensewijk

Een 22-jarige man uit Westerhaar-Vriezenveensewijk werd in de nacht van maandag 10 op dinsdag 11 maart aangehouden, omdat hij in zijn woning aan De Markgraven aanhoudende geluidsoverlast veroorzaakte.

Op dinsdag 11 maart werd omstreeks 00.30 uur gemeld dat een bewoner van een pand aan De Markgraven in Westerhaar-Vriezenveensewijk voor voortdurende geluidsoverlast zorgde. Agenten spraken ter plaatse met de 22-jarige bewoner. Deze beloofde de muziek zachter te zetten en te houden. Omstreeks 01.00 uur volgde opnieuw een melding van geluidsoverlast op het adres. Toen agenten voor de tweede keer bij de woning kwamen, zagen zij de 22-jarige ruzie maken met zijn 24-jarige buurman. De agenten hielden de 22-jarige aan wegens het veroorzaken van geluidsoverlast. De man werd meegenomen naar het politiebureau, waar hij werd ingesloten. (08-031074 / 08-031077)

Aanhouding na onderzoek diefstal sigaretten

Borne

Een 46-jarige man uit Hengelo is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de diefstal van een grote hoeveelheid sigaretten in de nacht van 15 op 16 februari jl. in Borne.

In de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 februari werd er ingebroken in een bedrijfshal aan de Ambachtstraat in Borne. Een grote hoeveelheid afgekeurde sigaretten, in tussen de 1800 tot 2000 dozen, werden weggenomen. De 39-jarige eigenaar van de sigaretten deed aangifte en een onderzoek werd door de politie ingesteld.

Naar aanleiding van dit ingestelde onderzoek werd op maandag de 10e maart een 46-jarige man uit Hengelo aangehouden. Hij is voor verder onderzoek in verzekering gesteld en het onderzoek gaat dan ook nog door. (08-020266)

Twee broers bezorgen politie problemen bij aanhouding

Enschede

Twee Enschedese broers van 33 en 36 jaar hebben de politie veel last bezorgd bij hun aanhoudingen n.a.v. een melding dat er problemen in de woning waren met hun moeder.

Dinsdagmorgen 11 maart werd om ongeveer 00.45 uur gemeld dat er in een woning aan de Waalstraat in Enschede problemen waren tussen een moeder en een zoon. Toen de politiemensen ter plaatse kwamen werden ze bij de deur opgewacht door twee broers van 33 en 36 jaar. Beiden lieten in duidelijke taal weten dat de politie maar weer moest verdwijnen omdat er niets aan de hand was. Dit werd niet gedaan omdat de politiemensen aangaven dat ze eerst ook even met moeder wilden praten.

Een van de twee broers, de jongste, vond het daarop nodig zijn geslachtsdelen uit de broek te halen en deze aan de politiemensen te tonen. Hem werd daarop te verstaan gegeven dat hij terzake belediging werd aangehouden en mee moest naar het politiebureau. De oudere broer bemoeide zich er daarop ook mee en probeerde met een gerichte karatetrap, die maar net ontweken kon worden, een van de politiemensen te schoppen.

Met de grootste moeite, waarbij delen van de uniformkleding van de politiemensen het ook moesten ontgelden, konden de twee worden aangehouden en worden overgebracht naar het politiebureau waar ze zijn opgesloten. Ook de moeder probeerde zich nog met de aanhouding van haar zoons te bemoeien maar zij is na aandrang terug de woning in gegaan.

In de loop van dinsdag de 11e maart zijn de beide broers voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (08-031076)

Gezochte verdachte meldt zich op politiebureau

Almelo

Een 36-jarige Almeloer meldde zich maandagmorgen 10 maart op het politiebureau in Almelo. Hij stond als aan te houden persoon door en voor justitie gesignaleerd.

Een 36-jarige Almeloer meldde zich maandagmorgen 10 maart op het politiebureau in Almelo. Hier bleek het te gaan om de persoon die zaterdagmorgen 8 maart jl. door een AT werd gezocht en waarbij de verkeerde persoon werd aangehouden. ( Zie voor bijzonderheden over deze verkeerde aanhouding het hieronder cursief afgedrukte persbericht van zaterdag jl.) De 36-jarige stond gesignaleerd omdat hij na verlof niet was teruggekeerd in de penitiaire inrichting De Berg in Arnhem. Omdat hij als vuurgevaarlijk te boek stond werd zaterdag 8 maart, nadat informatie was binnengekomen waar hij mogelijk kon verblijven, voor zijn aanhouding een AT ingezet. (08-029941)