Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen / nummer 33 / 11 maart 2008

Samenwerking RWE en Rijksuniversiteit Groningen

Gezamenlijk onderzoek naar afvang en opslag van CO2 en het gebruik van biomassa voor de opwekking van energie

Energiebedrijf RWE en de Rijksuniversiteit Groningen tekenen vandaag een vierjarige samenwerkingsovereenkomst voor onderzoek naar de afvang en opslag van CO2 en het gebruik van duurzame biomassa voor de opwekking van energie. RWE investeert één miljoen euro in deze samenwerking.

Het universitaire Energy Delta Research Centre (EDReC) voert het onderzoek uit dat zich richt op twee onderwerpen: de techniek van het afvangen en opslaan van CO2 en de toepassing van biomassa bij de opwekking van energie. Het onderzoek draagt bij aan kennis over een duurzame energievoorziening en het voorkomen van ongewenste klimaatveranderingen. Daarnaast wordt ernaar gestreefd dat het onderzoek bijdraagt aan de Nederlandse duurzaamheids-doelstellingen voor 2020.

Kennisdeling

Sjoerd Sieburgh, Directeur Strategie van RWE: "Als één van Europa's grootste energiebedrijven neemt RWE haar eigen verantwoordelijkheid bij het terugdringen van CO2-uitstoot. Dit betekent dat wij actief investeren in innovaties en nieuwe concepten voor duurzame energie. RWE heeft wereldwijd al meer dan één miljard euro uitgegeven aan onderzoek naar CO2 afvang en opslag. De ambities van het EDReC sluiten aan bij die van RWE. Wij zijn er daarom van overtuigd dat onze samenwerking vruchtbaar zal zijn".

Dr. Simon K. Kuipers, voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Groningen: "Het Energy Delta Research Centre van de Rijksuniversiteit Groningen is hard op weg om een autoriteit te worden op het gebied van onderzoek naar duurzame energieproductie in Nederland. Kennisdeling met de ervaren onderzoeksafdeling van RWE zal het EDReC verder helpen met het vinden van innovatieve oplossingen voor een duurzame energievoorziening."

EDReC

In het EDReC werken diverse wetenschappelijke disciplines samen aan onderzoek naar energie en duurzaamheid. Bij het programma met RWE zullen de Faculteit Rechtsgeleerdheid, de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde worden betrokken.



Rijksuniversiteit Groningen