Gemeente Rotterdam

In vergelijking met 2006 volgden in 2007 tweemaal zoveel mensen in de stadsregio Rotterdam alfabetiseringscursussen.

Tweemaal zoveel mensen lezen en schrijven Waren er in 2006 nog 600 cursisten, in 2007 waren er dat 1200. Dit blijkt uit de tussenevaluatie van het Regionaal Actieplan Laaggeletterdheid. Het hoofddoel voor 2007 was dat er minimaal 10 procent meer deelnemers deze cursussen zouden volgen. Dat is meer dan gelukt!

Belangrijk
Zeventien procent van de inwoners van de stadsregio tussen de 15 en 74 jaar kan onvoldoende lezen en schrijven om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Het is daarom zowel maatschappelijk als economisch van belang hier wat aan te doen.

Alfabetiseringscursussen
De stadsregio Rotterdam is initiatiefnemer en trekker van het tweejarige Regionaal Actieplan Laaggeletterdheid dat begin 2007 van start is gegaan. Het doel van dit project is om de laaggeletterdheid aan te pakken. Dit wordt gedaan door de deelname aan de alfabetiseringscursussen te vergroten. De aanpak is gericht op het stroomlijnen van de werving van cursisten in de regiogemeenten. Zij worden overal op dezelfde manier en met een eenduidige boodschap benaderd.

Themadagen
Het project heeft als ondersteuning hiervoor folders, flyers en posters gemaakt. Daarnaast zijn er diverse activiteiten geweest zoals themadagen en mailings. Bovendien hebben de regiogemeenten ondersteuning gekregen bij hun beleidsplannen. In de regiogemeenten die het alfabetiseren actief oppakken, is de grootste stijging te zien van deelnemers aan de cursussen.

Regiocampagne gaat door
De verdubbeling van het aantal cursisten geeft aan dat de aanpak van de laaggeletterdheid goed op de regionale agenda staat. De regiocampagne gaat in 2008 door. Naast de reeds in gang gezette activiteiten worden dit jaar nadrukkelijker scholen en werkgevers benaderd.

Bron: Bestuursdienst, 11-03-2008