Datum: 11 maart 2008

Alphen aan den Rijn Politie waarschuwt voor fietsdiefstal

De politie waarschuwt voor fietsdiefstallen met name in het centrum van Alphen aan den Rijn. Van 1 februari tot en met 2 maart dit jaar werden 46 aangiften gedaan van diefstal van de fiets. Uit de aangiften blijkt dat ruim een derde van de gestolen fietsen niet op slot stonden.

De diefstallen vonden zowel overdag als 's avonds plaats. Een klein aantal fietsen werd 's nachts gestolen. Ongeveer vijftien fietsen werden weggenomen bij winkels of horecagelegenheden (onder meer sportverenigingen). De politie constateert ook dat er niet altijd aangifte wordt gedaan van de diefstal. Zo blijven er regelmatig gevonden fietsen op het bureau staan of bekent een aangehouden verdachte fietsendiefstallen waarbij de politie geen aangifte kan vinden.

Doe altijd aangifte Aangifte doen kan via www.politie.nl, telefonisch via het nummer 0900-8844 of aan het politiebureau. Het doen van aangifte is van belang voor de opsporing Als de politie weet wat er in de wijken speelt dan kan zij gericht toezicht houden. Alle meldingen bij elkaar kunnen de politie uiteindelijk naar de dader kan leiden.

De politie heeft een aantal tips om een fietsdiefstal te voorkomen: . Zet uw fiets altijd goed op slot, het liefst vast aan een fietsenrek. . Maak gebruik van een zogenaamd ART-slot, ART is de afkorting van het samenwerkingsverband tussen ANWB, RAI, TBBS (verzekeraars) en de politie. . Probeer uw fiets in een (bewaakte) stalling, fietskluis of fietsklem te zetten. Of zet uw fiets anders in het zicht, op een goed verlichte plaats. . Laat uw postcode met huisnummer in uw fiets graveren. Als de fiets ergens wordt gevonden kan de politie er altijd achter komen waar het rijwiel van origine vandaan komt . Noteer gegevens van uw fiets in op een zogenaamde registratiekaart. Zo heeft u altijd de specifieke details van uw fiets bij de hand en dat geeft de politie meer houvast. De registratiekaart is te verkrijgen bij de fietsenmaker. . Zet uw fiets thuis altijd in de schuur of garage en afgesloten. . Bent u getuige van een fietsdiefstal? Bel dan direct met 1-1-2. Probeer uiterlijke kenmerken van de dader te onthouden. Ziet u dat een fiets in een auto of busje wordt geladen, noteer dan het kenteken. Wacht op de politie en vertel zo nauwkeurig mogelijk wat u heeft gezien.

Meer informatie over het voorkomen van een fiets- of bromfietsdiefstal is te verkrijgen bij uw fietsenmaker, op www.politie.nl of www.stichtingart.nl.