Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Overlast Centraal Station

* Kauwgomvrije binnenstad

* Nieuwbouwtarget opschroeven

* Scholen verzwijgen geweld

* Ondergrondse parkeergarage Kruisplein

dinsdag, maart 11, 2008

Film van Wilders; de kans om integratie uit het slop te halen

Sinds in onze stad de PvdA-regenten de scepter weer zwaaien is het debat rond de integratie verdwenen. De oproep van partijleider Wouter Bos in de Volkskrant, om niet bang te zijn voor het debat, is zeer zeker op hen van toepassing.

Sinds in onze stad de PvdA-regenten de scepter weer zwaaien is het debat rond de integratie verdwenen. De oproep van partijleider Wouter Bos in de Volkskrant, om niet bang te zijn voor het debat, is zeer zeker op hen van toepassing.

Het vorige college organiseerde de succesvolle islamdebatten waaraan zelfs de minister president zijn steentje bijdroeg en waar nog steeds internationale belangstelling voor bestaat. Het leefde en bruiste in de stad en de debatten zouden een vervolg krijgen in de wijken en in de wijkgebouwen.
Helaas is na de machtswisseling van deze belofte nog niets gekomen. Het welzijnswerk heeft zich over de organisatie ontfermd en na twee jaar (waarschijnlijk breiend en shagrokend) vergaderen is er nog helemaal niets uitgekomen. Logisch want bij het welzijnswerk staat men niet bekend om uitspraken die de discussie op gang kunnen brengen. Veel liever hanteert men daar de methode Balkenende van toegeven om de lieve vrede te bewaren. Een methode die al twintig jaar alleen maar tot verdere verwijdering en segregatie geleid heeft.

Het gemeentebestuur heeft wel een poging tot discussie gewaagd door Tariq Ramadan als buitengewoon hoogleraar aan te stellen. Hij zou de integratie-dialoog verdere impulsen moeten geven. Twee jaar en 200.000 euro verder heeft dat geleid tot één discussie over opvoeding in een zaal die gevuld was met enkele tientallen oud-vrijgestelden, die hun aanwezigheid allemaal als overwerk konden declareren. De conclusie van professor Ramadan was overigens een pedagogische trouvaille, namelijk dat opvoeden de taak is van ouders, school en de leefomgeving. Uitgangspunt van de eerste les pedagogie, die ik ooit op de Kweekschool gekregen heb. Het voorlopig nog geen stenen gooiende islamitische Licht maakte er zich dus met een Jantje van Leiden van af. Het schiet dus niet echt op, dat door Bos zo gewenste debat in onze stad. Ondanks het feit dat er een monument ter ere van Pim Fortuyn staat met daarop de tekst: Laat ons waken over de vrijheid van spreken.

Het verschijnen van de film van Wilders zou een oplossing kunnen bieden. Het gemeentebestuur huurt allerlei zaaltjes af en gaat de film overal vertonen en vraagt de representanten van de gematigde moslims van de gesubsidieerde Stichting Platvorm Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) om de discussies te gaan leiden. Dan kunnen die zo veel genoemde gematigde moslims eindelijk hun solidariteit met onze samenleving en Nederland betuigen door aan hun niet gematigde geloofsgenoten te tonen waar de film voor bedoeld is; namelijk het ontlokken van discussie, introspectie en bezinning. De manier om binnen een open Westerse samenleving van mening te verschillen. Misschien kunnen ze dan ook een oproep doen aan hun geloofgenoten in minder verlichte landen om de positie van moslims in deze discussie te versterken door af te zien van geweld en intimidatie. Uiteindelijk kan dit voorbeeld dan verder uitwaaieren en tot landelijke misschien zelfs mondiale discussie leiden. Ons land herneemt dan haar traditionele positie van verdediger van menselijke waarden, zeker als het voortouw genomen wordt door Nederlandse moslims.

Onze stadsregering zou dan net als het vorige stadsbestuur de leiding kunnen nemen in de integratiediscussie, waar de landsregering Balkenende voor de zoveelste keer verzuimt. Eeuwige roem vergaren was nog nooit zo makkelijk.

Ronald Sörensen Fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam