Gemeente Ede

Nummer 048 / Ede, 11 maart 2008

Samenwerkingsconventant tussen gemeente en Exodus Professionele begeleiding van ex-gedetineerden

De gemeente Ede gaat samenwerken met de Exodus Nederland om de begeleiding van ex-gedetineerden te verbeteren. Daartoe ondertekenen burgemeester Cees van der Knaap en sector-directeur Vrijwilligers & Kerkzaken van Exodus Herman Vooijs dinsdag 11 maart 2008 een samenwerkingsconvenant.

De gemeente Ede is verantwoordelijk voor het ondersteunen van ex-gedetineerden bij hun resocialisatie en reïntegratie in de samenleving. Ede schakelt ter ondersteuning Exodus in omdat deze organisatie veel ervaring heeft met de begeleiding van ex-gedetineerden.
Jaarlijks keren 140 inwoners van de gemeente Ede terug in de maatschappij na het uitzitten van hun gevangenisstraf. Vanaf dat moment is de gemeente verantwoordelijk voor de ondersteuning bij bijvoorbeeld huisvesting, werk en inkomen. De samenwerking met Exodus Nederland duurt in ieder geval tot het einde van dit jaar. Een evaluatie zal uitwijzen of de samenwerking doorgaat. Exodus zal dit jaar maximaal 20 ex-gedetineerden begeleiden. Ede zet daarvoor 20.000 euro in.
Exodus Nederland biedt opvang en begeleiding aan ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf. De (ex-)gedetineerden kunnen daartoe terecht in één van de tien Exodushuizen verspreid over het land of bij één van de 1.500 vrijwilligers uit het Exodus vrijwilligersnetwerk. Het begeleidingsprogramma bestaat uit vier sleutelgebieden: wonen, werken, relaties en zingeving. Dit programma moet leiden tot een niet-criminele toekomst in de samenleving.