Gemeente Teylingen


Gemeente pakt illegale kap hard aan

11 maart 2008

PERSBERICHT 7 maart 2008 - Op 22 januari is op het oude terrein van de kistenfabriek in Sassenheim een waardevolle linde illegaal gekapt. Enige maanden geleden had de gemeente nog een kapvergunning voor deze boom geweigerd. Omdat de gemeente zeer ontstemt is over deze kap is zowel een proces verbaal opgemaakt, als een herplantplicht voor 3 grote vervangende bomen opgelegd.

Kapvergunning

Sinds vorig jaar heeft de gemeente een nieuw kapvergunningenbeleid vastgesteld. Alleen voor bomen die als waardevol zijn aangemerkt is nog een kapvergunning noodzakelijk. Alle eigenaren van dergelijke bomen zijn vorig jaar hiervan schriftelijk

op de hoogte gesteld. Ook de eigenaar van de linde heeft een besluit van het college ontvangen dat voor deze linde een kapvergunning is vereist.

Herplantplicht

Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening heeft de gemeente de mogelijkheid een herplantplicht op te leggen. Dit om de verloren gegane waarde voor het dorpsbeeld zoveel mogelijk te compenseren. De waarde van de gekapte boom is bepaald op EUR 20.000,=. Voor dit bedrag moet de eigenaar van de grond 3 nieuwe grote bomen terugplanten in de directe nabijheid van de plek van de gekapte boom.

De strafmaat die de justitie daarbovenop kan opleggen is maximaal EUR 7.400,=.

Harde aanpak

De gemeente wil met deze harde aanpak herhaling van het illegaal kappen van waardevolle bomen tegengaan. De circa 500 waardevolle bomen die zijn aangewezen wil de gemeente graag behouden. Alle overige bomen mogen zonder vergunning worden gekapt, waardoor het burgers makkelijk is gemaakt een kleine en/of niet waardevolle boom te kappen.

Meer informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer Peter Quist van de afdeling Beheer Leefomgeving via telefoonnummer 0252-783300.