Gemeente Beverwijk


11-03-2008

Uitgangspunten ontwerp Alkmaarseweg vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag de uitgangspunten voor het ontwerp van de Alkmaarseweg vastgesteld. Dit hebben zij gedaan door in te stemmen met het rapport "Alkmaarseweg: van stromen naar verblijven". Vanwege de aanleg van de Westelijke Randweg en de Oostelijke Doorverbinding en de financiële inspanningen die nodig zijn voor de realisatie van de Alkmaarseweg hebben burgemeester en wethouders besloten de ontwerpfase met minimaal een jaar uit te stellen.

Defintiefase
Het rapport "Alkmaarseweg: van stromen naar verblijven" gaat over de afronding van de definitiefase. Dit is een fase waarin de ontwerpuitgangspunten zijn vastgesteld en de basis voor de herinrichting van de Alkmaarseweg is neergelegd. Feitelijk ligt daarmee een ontwerprichting vast. En nog geen gedetailleerd ontwerp. Dat komt pas aan de orde in de ontwerpfase. Een belangrijke en tijdrovende klus in de definitiefase is de inventarisatie & analyse van de huidige situatie van de Alkmaarseweg geweest. Aan de hand daarvan zijn concrete doelstellingen geformuleerd voor de toekomstige openbare ruimte. De doelstellingen hebben niet alleen betrekking op groen, verkeer, water & riolering en milieu. Ook bewoners hebben hun wensen kenbaar gemaakt. Zo hebben er drie wandelingen plaatsgevonden met aanwonenden en wijkgroepleden en is een stadsdebat geopend op het forum van www.beverwijk.nl.

Complex
De opgave voor de inrichting van de openbare ruimte van de Alkmaarseweg blijkt complex te zijn. Zo bestaat behoefte om de betekenis van de Alkmaarseweg als oude historische route ruimtelijk en functioneel herkenbaar te maken en te houden. Maar tegelijkertijd ook te streven naar een kleinschalige inrichting met op logische plaatsen verblijfsplekken en mogelijke uitbreiding van gevel- en voortuinen. De Alkmaarseweg moet groener worden, maar dan wel afgestemd op de schaal van de omgeving. Ook willen we grote en waardevolle bomen behouden. Het doorgaand verkeer moet geweerd worden de geluidshinder te verminderen. Niet alleen moet de bestaande riolering vervangen en vergroot worden. Ook is er, om het waterbergend vermogen te vergroten, behoefte aan open water. Dat biedt de kans op het herstellen van oorspronkelijke beekstructuren, zoals de Hoogdorperbeek en de Kerkbeek. Tenslotte hebben bewoners aangegeven dat het rustiger moet worden op de Alkmaarseweg. Dat de snelheid van het autoverkeer omlaag moet. En dat de Alkmaarseweg een logische en aantrekkelijke route moet worden voor het langzaam verkeer.

Schetsontwerp
Met de gegevens uit de definitiefase wordt een eerste schetsontwerp gemaakt . Dit ontwerp wordt met bewoners besproken om te bepalen of de opmerkingen, die zij gemaakt hebben tijdens de wandeling, goed verwerkt zijn. Daarna wordt een voorlopig ontwerp gemaakt worden dat de inspraak ingaat. Vanwege de aanleg van de Westelijke Randweg en de Oostelijke Doorverbinding en de financiële inspanningen die nodig zijn voor de realisatie van de Alkmaarseweg heeft het college besloten de ontwerpfase met minimaal een jaar uit te stellen.