Provincie Overijssel

Grootste ondertekening ooit voor schoon water en droge voeten

ondertekenening_krw_60partners190.jpg (29 Kb)
Maandagmiddag 10 maart hebben maar liefst 63 overheden uit de regio Oost-Nederland in het provinciehuis in Zwolle een intentieverklaring ondertekend voor het samenwerken aan schoon water en droge voeten in onze regio.
Nog nooit hebben zoveel partijen tegelijkertijd de intentie uitgesproken om met concrete maatregelen gezamenlijk de kwaliteit van ons watersysteem te garanderen.

63 overheden
De ondertekende partijen zijn drie provincies, vijf waterschappen, Rijkswaterstaat Directie Oost en 54 gemeenten in het deelstroomgebied Rijn-Oost. Dit deelstroomgebied is een samenwerkingsverband in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water tussen de 63 overheden en omvat de provincie Overijssel en een gedeelte van de provincies Drenthe (Zuid) en Gelderland (Noord-Oost).

Europese Kaderrichtlijn Water
Met het zetten van hun handtekening verklaarden de partijen dat het systeem van rivieren, beken, sloten in samenhang met het grondwater in Rijn-Oost een belangrijke factor is in de kwaliteit van onze leefomgeving. De ondertekening is de eerste stap in het samen uitvoeren van maatregelen ten behoeve van de Europese Kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn schrijft aan alle Europese lidstaten voor dat in 2015 - of uiterlijk 2027 - het grond- en oppervlaktewater schoon en veilig voor mens en dier moet zijn. De 63 partijen onderschrijven dat schoon water en droge voeten niet los gezien kunnen worden van elkaar en dat de garantie hierop een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.

Het tekenen van de intentieverklaring is een logisch vervolg op het unieke proces van de Kaderrichtlijn Water in de afgelopen jaren. Nooit eerder hebben in onze regio zoveel partijen samengewerkt in het verbeteren van het watersysteem.

Maatregelen
Onder leiding van de vijf waterschappen zijn in breed overleg met gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat en terreinbeheerders de maatregelen bepaald voor schoon water en droge voeten. Dit zijn maatregelen als het herinrichten van beken en sloten (in totaal 1250 km) en het plaatsen van circa 500 vistrappen. De drie provincies hebben de maatregelen voor verbetering van het grondwater en de verdroogde natuurgebieden in beeld gebracht. Dit eveneens in samenwerking met de gemeenten, waterschappen en terreinbeheerders.

Met het ondertekenen van de intentieverklaring hebben de overheden elkaar beloofd, dat de maatregelen in blijvende en constructieve samenwerking met andere overheden en overige betrokken partijen zullen worden uitgevoerd. Bovendien verklaarden zij dat de maatregelen kosteneffectief én zoveel mogelijk met in achtneming van alle belangen zullen worden gerealiseerd.

ondertekenening_krw_60partners103.jpg (22 Kb)
ondertekenening_krw_60partners105.jpg (18 Kb)
ondertekenening_krw_60partners124.jpg (26 Kb)
ondertekenening_krw_60partners128.jpg (20 Kb)