Gemeente Edam-Volendam

Historische straatnaamgeving Gouwwijk

Het college van b & w heeft zich gebogen over de straatnaamgeving in verband met de nieuw te bouwen woningen op en nabij het huidige handbalcomplex aan de Harlingenlaan.

In deze (naar de veenstroom Gouw genoemde) Gouwwijk bevonden zich vroeger talrijke landkavels waarvan er diverse waren genoemd naar daar liggende vennen (meertjes). Behalve de als straatnaam benutte Dijk-, Vissers- en Volgervennen behoorden de Grote Ven en de Ooster en Wester Ven daartoe.

De meeste van die meertjes werden in de loop der tijd gedempt, maar bij het bouwrijp maken van het Munnikenveld ontstonden in de Gouwwijk (bij de Harlingenlaan) een drietal nieuwe meertjes. Deze gegevens en het feit dat de laatstgenoemde namen bovendien bij de naaste omgeving aansluiten hebben het college doen besluiten om voor deze historische naamgeving te kiezen.

Het gedeelte waar nu het parkeerterrein is en nieuwbouw door woningbouwvereniging De Vooruitgang plaatsvindt gaat heten Wester Ven, het aan de overkant van de weg gelegen deel Grote Ven en het deel aan de oostzijde waar nu het handbalveld ligt krijgt de naam Ooster Ven (zie bijgaande kaart). De Wester Ven ligt ten westen van de Grote Ven en de Ooster Ven ligt ten oosten van de Grote Ven.
* plattegrond straatnamen Gouwwijk.pdf