AutoRai

Porsche merkencups 2008: 25.000 pk op de Hockenheimring

(3/11/2008)
De winterstop is voorbij voor de teams die meestrijden in de Porsche Mobil1 Supercup en de Carrera Cup Deutschland. Als voorbereiding op het komende seizoen testten meer dan 40 coureurs van 29 teams hun nieuwe raceautoâs voor het eerst op de Hockenheimring op 5 en 6 maart.

De nieuwe Porsche 911 GT3 Cup levert nu zelfs 420 pk in plaats van 400 pk. Bovendien zijn de aerodynamische eigenschappen van deze succesvolle cupracer verbeterd.

Porsche biedt nog een noviteit aan de 13 teams die deelnemen aan de Porsche Mobil1 Supercup, 's werelds snelste internationale merkencup. Zij mogen namelijk het gehele seizoen in een 385 pk sterke zandwitte Porsche Cayenne S rijden. De door Porsche Motorsport Design gestylde autoâs werden samen met de 60 Cup-911âs aan de teambazen afgeleverd op het Grand Prix-circuit.

Potentieel
Tijdens de testsessie op 5 en 6 maart wilden de teams vooral vertrouwd raken met de 2008-versie van de Porsche 911 GT3 Cup. Bij de nieuwe team/coureurcombinaties lag de nadruk op het vinden van een goede set-up van de ophanging en het doorlopen van raceprocessen. De Duitse Christian Abt, die na acht jaar racen in de DTM nu deelneemt in de Porsche Carrera Cup, zat pas voor de derde keer achter het stuur van een race-911. 'Ik heb wat tijd nodig om gewend te raken aan de Porsche,' aldus de 40-jarige Abt, 'maar ik kan nu al zeggen dat het een plezier is om met de auto rijden. De concurrentie is zwaar, maar ik kijk uit naar deze nieuwe uitdaging.'

Porsche-specialisten, onder wie regerend vice-kampioen Damien Faulkner (Ierland) en Nicolas Armindo (Frankrijk) die vorig seizoen als derde eindigde in de Carrera Cup Deutschland, spraken vol lof over de nieuwe 911 GT3 Cup. âVooral de toename van de trekkracht valt op. En hij klinkt nog mooier dan in 2007', zei de 25-jarige Fransman over het gewijzigde uitlaatsysteem. 'Zo hoort een raceauto te klinken!'

De sterkere motor en de aangepaste aerodynamica van de GT3 Cup waren ook terug te zien in de rondetijden. Ondanks het koude weer lagen die direct op het niveau van de snelste rondetijden van vorig jaar. 'Dit toont het enorme potentieel van onze nieuwe auto aan', vertelde het jonge UPS-Porsche-teamlid Martin Ragginger (19), die in 2008 voor de tweede maal een seizoen meestrijdt in de Carrera Cup Deutschland.

De Porsche Mobil1 Supercup gaat op 5 april van start, voorafgaand aan de Formule 1 Grand Prix van Bahrein. Voor de coureurs in de Carrera Cup Deutschland begint het seizoen op 13 april op de Hockenheimring.