Time : 13:49:43
Date : 11 March 2008
Sender Name: HDP

De tweede editie van de Zen Award komt eraan!

Wie volgt Delta Lloyd Life op als winnaar van de Zen Award 2008? Na een geslaagde editie vorig jaar, breidt de HDP-AristA Groep een vervolg aan het Zen-verhaal met deze tweede editie en gaat op zoek naar het bedrijf met het meeste efficiënte stressbeleid.

Volgens een onderzoek van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, is stress het meest verkomend gezondheidsprobleem bij de Europese werknemers. 22% van de Europese werknemers ervaren stress bij de uitoefening van hun job (1). Stress op het werk kent geen verschil in hierarchië of
verantwoordelijkheidsgraad. Iedere werknemer kan met een dosis stress te maken krijgen, ongeacht de functie of hiërarchie.

"Als HR-groep hebben we de taak om ondernemingen in te lichten over de gevolgen van stress. Onze externe dienst voor preventie en bescherming AristA en onze consultancy entiteit HRConnect krijgen geregeld te maken met de gevolgen van stress op de werkvloer: personeel dat werkonbekwaam is, verhoging van het absenteïsme door demotivatie, personeelsverloop, ... " legt Ralph Corbey, Afgevaardigd Bestuurder van de HDP-AristA Groep, uit.

De Zen Award wil dus enerzijds ondernemingen die het probleem grondig aanpakken bekronen. Anderzijds maakt dit initiatief ook ondernemingen die nog geen stressbeleid hebben, bewust van het belang van maatregelen op dit vlak.

Sommige maatregelen kunnen eenvoudig geïntegreerd worden mits enkele aanpassingen in de organisatie. Een stressactieplan kan bestaan uit een flexibel uurrooster, de organisatie van een teamoverleg, ergonomisch bureaumateriaal, massages op de werkvloer of een algemene verbetering van het welzijn op het werk, ...

De Zen Award in de praktijk

De wedstrijd richt zich naar drie categorieën van bedrijven: de eerste categorie voor bedrijven tussen 5 en 50 werknemers, de tweede voor deze tussen de 51 en 200 werknemers en de laatste categorie voor bedrijven tussen 201 en 1750 werknemers.

Het stressbeleid van een KMO kan immers niet vergeleken worden met het beleid van een groter bedrijf.

Deelnemen aan de Zen Award bestaat uit 2 luiken:


- De hr-manager of zaakvoerder dient een dossier in met de beschrijving van het stressactieplan.

- De medewerkers van het deelnemende bedrijf vullen online de zen-screening (een mini-stress-enquête) in om het stressgehalte en de oorzaken van stress te bepalen.

De jury, samengesteld uit leden uit de bedrijfswereld en het academische leven, evalueren alle dossiers. De genomineerde deelnemers worden uitgenodigd voor de mondelinge verdediging waar zij hun stressbeleid uiteenzetten voor de jury. De prijs uitreiking zal op 9 oktober 2008 plaats vinden.

Elke deelnemer ontvangt de resultaten van de Zen Screening, die een zicht geeft op het stressgehalte van de medewerkers en de oorzaken van stress in de onderneming.
De winnaar van elke categorie ontvangt een cheque van 1000 ¤ en een welzijnspakket voor alle medewerkers van het bedrijf.

Inschrijven kan tot 30 mei 2008.

(1) Gegevens met betrekking tot 2005'

Over de HDP-AristA groep
De 750 werknemers van de HDP-AristA groep bieden aan meer dan 27.000 werkgevers, die in totaal bijna 375.000 werknemers in dienst hebben, diensten aan inzake sociaal secretariaat en personeelsorganisatie, kinderbijslagen, preventie en bescherming op het werk, medische controle, preventieve geneeskunde en medische expertise, sociale verzekeringen voor zelfstandigen en administratieve formaliteiten bij het opstarten of de ontwikkeling van hun onderneming, en de organisatie van opleidingen en seminaries.

Voor meer informatie, surf naar www.hdp.be.

Contactpersoon pers
Delphine Motte
Communicatie adviseur
T 09 282 12 76
GSM 0475 37 32 55
E-mail: delphine.motte@hdp.be