GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil concrete maatregelen om vervoer schoner te maken

Straatsburg, 11 maart 2008 - Vandaag stemde het Europees Parlement over voorstellen om de vervoersector schoner te maken. Volgens GroenLinks-europarlementariƫr Joost Lagendijk is dat hard nodig, maar zijn de plannen te weinig concreet.

GroenLinks stemde tegen het rapport, omdat het vol staat met vaststellingen van problemen en het nauwelijks concrete acties bevat. "We hebben nu wel lang genoeg gesproken over klimaatverandering. We kennen de problemen. Nu is het zaak om met concrete maatregelen te komen. We moeten laten zien dat we klimaatverandering serieus nemen", aldus Lagendijk.

De meeste voorstellen van de Groenen om het rapport meer concreet te maken werden door een meerderheid van het Europees Parlement verworpen. Het ging hier onder meer om het invoeren van accijnzen op kerosine en het heffen van BTW over vliettickets. Nederland loopt hierop vooruit door invoering van de vliegtaks.

"Het is gek dat vliegen nog steeds van deze fiscale maatregelen is uitgezonderd. Die uitzonderingen passen totaal niet in de Europese klimaat- en energiepolitiek. Zeker niet als je bedenkt dat de uitstoot door vliegverkeer sinds 1990 ongeveer is verdubbeld", zegt Lagendijk.

De uitstoot van CO2 door verkeer is met 32,1% gestegen tussen 1990 en 2005. Daarmee is het vervoer de slechtst presterende sector wat betreft de Kyoto-doelstellingen.

Volgens Lagendijk is het hard nodig om schonere vormen van transport en vervoer goedkoper te maken en viezere transportmiddelen duurder. Op die manier bevorder je investeringen in duurzame mobiliteit.

"Om klimaatverandering te beperken moeten we meer per schip en over het spoor gaan vervoeren. We moeten daarom investeren in watersnelwegen voor schepen en goede spoorverbindingen in heel Europa. Het benodigde geld moeten we vooral weghalen bij de viezere transportvormen, zoals vlieg- en wegverkeer", aldus Lagendijk.


------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa