Gemeente Harlingen

De gouden container
11-3-2008
Iedere maand stellen we tenminste 18 Friezen de ongebruikelijke vraag of ze met hun vuilnisemmer mee willen spelen in de containerloterij. Soms zeggen ze ja en nemen we de inhoud van de container mee om te onderzoeken of het afval goed gescheiden is. Dat doen we nu al 10 maanden en blijven we doen tot en met april 2008. Inmiddels hebben we al 180 containers vol met afval onderzocht en dat levert vieze handen en interessante informatie op. Zo vinden we steeds meer restafval en steeds minder gft-afval, glas en andere te scheiden afvalstoffen in de restafvalcontainer en dat is goed. Oud papier en karton vinden we in toenemende mate en vormt, raar genoeg, een uitzondering.

Winaars januari
De winnaars van de trekking van januari zijn bekend.

Gemeente Leeuwarderadeel: de heer of mevrouw A. Blesma uit Stiens. Gemeente Harlingen: de heer of mevrouw E. van 't Slot uit Harlingen. Gemeente Kollumerland CA: Anoniem uit Augsbuurt. Gemeente Menaldumadeel: mevrouw Vissia uit Menaldum. Gemeente Heerenveen: de heer of mevrouw G. Noppert uit Heerenveen. Gemeente Opsterland: de heer of mevrouw A. van der Wal uit Lippenhuizen.
Van harte gefeliciteerd.

De milieuwinst van papierinzameling is dat het de afvalberg vermindert en zorgt dat minder bomen gekapt hoeven te worden voor papierproductie. Elke duizend kilogram kopieer- of schrijfpapier dat van kringlooppapier is gemaakt, spaart gemiddeld 15 bomen. In 2006 zamelden we in Nederland 1175 miljoen kilogram oud papier en karton apart in. Daarnaast gooiden we 412 miljoen kilogram bij het restafval, terwijl dat papier wel geschikt was voor hergebruik. Wanneer we dat gescheiden hadden kon er zo'n 310 miljoen kilogram papier van gemaakt worden en hadden 4,6 miljoen bomen niet gekapt hoeven worden. Ter vergelijking 4,6 miljoen bomen vormen gezamenlijk ongeveer een bos ter grootte van ons Nationale Park De Hoge Veluwe. Ieder jaar wordt dus een bos gekapt ter grootte van de Veluwe om de grondstoffen te leveren voor de productie van papier die wij met ons restafval weggooien. Hiermee wordt het belang van oud papier scheiden goed duidelijk. Een kleine moeite levert veel winst op. Niet alleen voor het milieu maar ook in de containerloterij.

Kijk voor meer nieuws op www.degoudencontainer.nl

Relevante dossier
De gouden container en luiers loterij Harlingers kunnen geldprijs winnen met goede afvalscheiding
De gouden container en papier De gouden container en gft-afval De gouden container en drankkartons Alle gerelateerde nieuwsberichten Alle gerelateerde nieuwsberichten