Raad van de Europese Unie

Here is the latest news for which you have subscribed.


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de betrekkingen tussen China en Taiwan : http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/99314.pdf (your selected language)

L
Brussel, 10 maart 2008

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de betrekkingen tussen China en Taiwan
De EU is aanzienlijk gebaat bij de handhaving van vrede en stabiliteit tussen China en Taiwan. De EU wijst er andermaal op dat zij een "één China"-beleid voert, en dat haars inziens de betrokken partijen de kwestie Taiwan vreedzaam moeten oplossen. Beide partijen dienen zich te onthouden van unilateraal optreden, destabiliserende initiatieven of dwang.
De EU erkent de algemene waarde van referenda als instrument van de democratie, maar uit haar bezorgdheid over het besluit van Taiwan om door te gaan met het geplande referendum over de toetreding tot de VN onder de naam Taiwan. Het voorgestelde referendum bergt het risico in zich dat de spanningen tussen China en Taiwan wellicht ten koste van alle betrokkenen zullen toenemen, ook ten nadele van het Taiwanese volk. De EU blijft beide partijen aansporen om zich in te zetten voor meer dialoog, praktische samenwerking en wederzijds vertrouwen.
7328/08 REV 1 (Presse 65) 2
NL
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom