Gemeente Capelle a/d IJssel

Controle op bijstandsfraude bij specifieke groep klanten

Om fraude met uitkeringen zo goed mogelijk te voorkomen en te bestrijden voert de gemeente risicogroepenbeleid. Dit houdt in dat bij klanten die tot een zogenaamde risicogroep behoren extra gecontroleerd wordt of zij wel terecht een uitkering ontvangen. Op grond van dit beleid gaat

de afdeling Sociale Zaken vanaf maart 2008 intensief onderzoek uitvoeren naar de rechtmatigheid van de uitkering bij klanten met inkomsten uit parttime werk. Er wordt vooral gecontroleerd of de door de klant opgegeven uren en inkomsten kloppen met de feitelijk gewerkte uren en ontvangen inkomsten. Ook wordt er bij elke klant beoordeeld of hij/zij mogelijkheden heeft om (eventueel bij de zelfde werkgever) meer te werken of op een andere wijze uit te stromen naar regulier werk. Daarbij kan een specifiek traject of een loonkostensubsidie aan de orde zijn.

Als daartoe aanleiding is krijgt de klant de verplichting om een registratie bij te houden van de gewerkte uren. Ook kunnen controles op de werkplek worden uitgevoerd.

De betreffende klanten ontvangen hierover binnenkort een brief van Sociale Zaken.

Melden van fraude met bijstandsuitkering

Als u denkt dat iemand fraudeert met een bijstandsuitkering, kunt u een brief sturen aan de Taakgroep Bijzonder Onderzoek van de afdeling Sociale Zaken, Postbus 133, 2900 AC Capelle aan den IJssel. Ook kunt u elke werkdag rechtstreeks bellen met deze taakgroep op tel: 2848406. Indien u dit wenst, kunt u uw melding anoniem doen. Uw informatie wordt zeer zorgvuldig en strikt vertrouwelijk behandeld.

Meer informatie

Indien u nog vragen heeft, kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur contact opnemen met de informatielijn van de afdeling Sociale Zaken, tel: 2848457.