Senternovem


Nieuws


11-03-2008 | Zeeland wordt eerste klimaatbestendige provincie

Zeeland moet op de wereldkaart worden gezet als de provincie waar het allemaal gebeurt op het gebied van water en klimaatverandering. Woorden als etalage, showroom en laboratorium worden gretig gebruikt. Het Kennis Netwerk Delta Water (KNDW) moet zorgen voor een daadwerkelijke invulling.

Tijd is rijp
Ze zien het als de grote uitdaging die nú opgepakt moet worden. "Zeeland als uithangbord van wat er op de scheiding van zee en land allemaal kan plaatsvinden'', geven voorzitter David Luteijn en vice-voorzitter Rinus Platschorre van het Kennis Netwerk Delta Water zelf als omschrijving van hun taak. "Zeeland heeft goede kansen, maar dan moet er wel aan getrokken worden."
De vorming van het kennisnetwerk - waarin overheid, onderwijs en bedrijfsleven samenwerken - vinden ze een belangrijke eerste stap. "Redelijk uniek", noemt Luteijn die samenwerking. "Degenen die met water te maken hebben, zijn verenigd." Zo is er volgens hem een basis om nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten. "Het gaat om keuzes maken en om bundeling van krachten, niet opnieuw het wiel uitvinden." De twee bestuurders van het kennisnetwerk (dat in de loop van het jaar officieel een stichting wordt) wijzen erop dat er afgelopen tijd al heel wat plannen voor toekomstig waterbeheer en een klimaatbestendige kust gelanceerd zijn. "Dikwijls van mensen die een een bepaalde richting dachten. Door het kenniswerk is een breder draagvlak ontstaan, waarbij meerdere ideeën bij elkaar kunnen komen.'' Luteijn beklemtoont dat het voor Zeeland een kwestie van nu of nooit is. "De tijd is er rijp voor. Bouwen met de natuur, omgaan met water, de gevolgen van de klimaatverandering. Het zijn, net als meer ruimte voor water, zaken die langzaam meer geaccepteerd worden."

Kenniscentrum midden in Oosterscheldekering
Zeeland als eerste klimaatbestendige regio van Europa - dat klinkt niet voor het eerst. Is het KNDW ook écht in staat daar handen en voeten aan te geven of blijft het - zoals wel vaker - bij mooie gedachten en woorden? Luteijn en Platschorre zijn optimistisch. Ze leggen uit dat het netwerk druk doende is met twee concrete projecten om de doelstellingen waar te maken.
Het gaat om de oprichting van een kenniscentrum deltatechnologie en klimaat op Neeltje Jans op de Oosterscheldekering en het aandragen van plekken langs de Zeeuwse kusten waar vernieuwende vormen van kustverdediging worden toegepast. Het kenniscentrum moet niet alleen op onderwijsgebied een belangrijke taak vervullen (de waterbouwers van de toekomst opleiden), maar ook de showroom worden waar waterbouwkundig Nederland toont waartoe het in staat is. De zogenoemde innovatielocaties zijn een vervolg op bestaande plannen als onder meer Perkpolder (brede schorbuffer als waterkering, in combinatie met wonen en natuur), Waterdunen (kustversterking in combinatie met recreatie en natuur) en de overslagbestendige dijk bij Ellewoutsdijk.

Watermanagement
Kwartiermakers Anja de Groene (Hogeschool Zeeland) en Nico Landsman (provincie) stellen dat de neuzen één kant op staan dankzij de komst van het kennisnetwerk. Ze delen het enthousiasme van Luteijn en Platschorre. "Het gaat om bewustwording en betrokkenheid. We zijn nu nog in de fase van bewustwording, die moet snel overgaan in uitvoering", aldus De Groene.
Ze geeft aan dat enkele plannen al op punt van uitvoering staan. Op onderwijsgebied verwacht de Hogeschool in samenwerking met de Roosevelt Academy vanaf schooljaar 2009 over een Wateracademie te kunnen beschikken. Die moet uiteindelijk het hele veld van middelbaar tot en met wetenschappelijk onderwijs bestrijken. Mogelijk al schooljaar 2008 is de master of science-opleiding watermanagement een feit (samen met de Open Universiteit en de Hogeschool West-Vlaanderen).
De Groene en Landsman geven hoog op van de plannen voor het centrum deltatechnologie en klimaat. Internationale ontmoetingsplek en showroom voor de top op waterbouwgebied. Met de Oosterscheldekering als hoogstandje op de achtergrond en verder in de provincie volop plekken om vernieuwingen in de praktijk te bekijken. Dat laatste is ook van belang voor de onderwijspoot van het centrum. Op Neeltje Jans de theorie, elders in Zeeland de praktijk.
Daarnaast kan het centrum een publieksfunctie krijgen, waar 'de gewone burger' zich op de hoogste kan stellen van de ontwikkelingen in waterbeheer en klimaataanpak.
Landsman onderstreept dat de activiteiten voor heel Zeeland van veel betekenis hebben en kunnen zorgen voor nieuwe kansen op het gebied van economie en onderwijs. Hij voorziet uitbreiding van bestaande bedrijfsactiviteiten en komst van nieuwe. Het idee om een Europees Agentschap Water in Zeeland te krijgen vinden De Groene en Landsman 'een lonkend perspectief'. Wel iets voor de wat verder liggende toekomst. Bron: PZC, 11 maart 2008.