Universiteit van Tilburg

11 maart 2008

Adriana Esmeijer benoemd als lid Stichtingsbestuur Universiteit van Tilburg

Het Stichtingsbestuur van de Universiteit van Tilburg heeft dr. Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, benoemd tot lid van het bestuur. Esmeijer is alumnus van de Tilburgse universiteit en vervult naast haar directeurschap van het Prins Bernhard Cultuurfonds diverse nevenfuncties op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur.

Adriana Esmeijer zet zich sinds het begin van de jaren negentig op vele wijzen in voor popularisering en stimulering van wetenschap, en voor de promotie van kunst en cultuur in Nederland, in het bijzonder van cultuurmecenaat.

Tot op heden is zij onder meer lid van de Raad van Advies van Stichting Democratie en Media, lid van het bestuur van het Rathenau Instituut voor technologie en maatschappij, lid van de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en lid van het Comité van Aanbeveling van de stichting Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON). Daarnaast is zij lid van de jury van de Academische Jaarprijs (een initiatief van NRC Handelsblad, NWO en KNAW), een prijs voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Ook is zij in 2007 benoemd in de KNAW-Evaluatiecommissie met betrekking tot het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau onder leiding van prof. dr. J. Opschoor. Verder is ze onder meer lid van het bestuur van SOCUTERA en lid van het bestuur van de stichting Aanwending Loterijgelden Nederland. Tot 2008 was zij tevens lid van het bestuur van het Platform Bèta en Techniek.

Voordat Esmeijer directeur werd van het Prins Bernhard Cultuurfonds, was zij hoofd Interne en Externe Betrekkingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en wetenschapsvoorlichter bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Na haar studie Taal - en Literatuurwetenschap in Tilburg promoveerde zij in 1999 cum laude aan de VU op het terrein van de wetenschapscommunicatie, in het bijzonder het populariseren van (alfa)onderzoek.

De Universiteit van Tilburg is een zogenaamde 'bijzondere' universiteit. Anders dan de openbare universiteiten, ressorteert de UvT onder een privaatrechtelijke stichting. Het Stichtingsbestuur bewaakt de doelstellingen van de stichting, waaronder de open katholieke identiteit. Ook benoemt het stichtingsbestuur de leden van het College van Bestuur. Het Stichtingsbestuur oefent taken en bevoegdheden uit die de wet toekent aan de Raden van Toezicht bij openbare universiteiten zoals de goedkeuring van het strategisch plan en de goedkeuring van begroting, financieel meerjarenbeleid en jaarrekening.

Het Stichtingsbestuur is samengesteld uit de volgende leden: prof. dr. R.F.M. Lubbers (voorzitter), drs. H. Borstlap, mevr. dr. A. Esmeijer, ir. B.W.M. Koeckhoven, drs. M.A.M. Leers, mevr. mr. M.E.C. Pernot (vice-voorzitter), ing. J.P.C.M. van Zijl.