Gemeente Grave

GGD Hart voor Brabant start met Elektronisch Kind Dossier

De GGD Hart voor Brabant start na een goede voorbereiding in maart 2008 met de invoering van het Elektronisch Kind Dossier (EKD). Afgelopen week zijn de eerste kinderen uit Waalwijk en Boxmeer digitaal aangemaakt. Komende week gebeurt dat in Den Bosch en Uden. Op
1 januari 2009 worden álle nieuw onderzochte kinderen digitaal aangemaakt.

In het EKD worden onderzoeksgegevens niet langer in dossiers geschreven, maar in een elektronisch databestand ingevoerd, opgeslagen en uitgewisseld. Het EKD systeem geeft medewerkers van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD, waaronder artsen, verpleegkundigen en logopedisten, de mogelijkheid kinderen beter te volgen, problemen eerder te signaleren en de zorg beter op elkaar af te stemmen. Zo kunnen ze risicokinderen sneller in beeld brengen.

Het werken met één systeem maakt het mogelijk om snel gegevens uit te wisselen tussen de verschillende instellingen die zich met jeugd bezighouden. Het EKD is een medisch dossier met gegevens van een kind op zowel sociaal, psychisch als lichamelijk gebied. Artsen en verpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg houden het EKD bij. Verschillende instanties die zich met jeugd bezighouden, kunnen signalen aan het dossier toevoegen. Hierdoor ontstaat een goed totaalbeeld van een kind. Artsen en verpleegkundigen kunnen problemen eerder signaleren en zonodig ingrijpen, uiteraard altijd in overleg met ouders of verzorgers.