Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Onderscheiding voor redding peuter sloot Kuypersingel - persbericht 015, 2008

Op maandag 10 maart om 16.30 uur ontvangt de heer J. Hamminga uit Kolham uit handen van loco-burgemeester R.E. Stäbler van Hoogezand-Sappemeer en burgemeester C.H.L.B. Verstegen van Slochteren een bronzen legpenning met een bijbehorend loffelijk getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds. De uitreiking vindt plaats in het gemeentehuis in Hoogezand.

De heer Hamminga is in het dagelijks leven huismeester van het politiebureau in Delfzijl. Op zondag 2 september 2007 reed de heer Hamminga in Hoogezand van de kerk naar zijn huis in Kolham. Onderweg zag hij nog net in een ooghoek hoe een 2½ jarig jongetje in de diepe en brede sloot ter hoogte van de Jongerenontmoetingsplaats aan de Abraham Kuypersingel viel en kopje onder ging.

Hij bedacht zich niet, stopte zijn auto en sprong de peuter achterna en redde hem uit het water. Het jongetje bleek uit een afgesloten tuin te zijn ontsnapt aan de aandacht van zijn ouders. Het kordate optreden van de heer Hamminga heeft een jong kind van een wisse dood gered en om die reden ontvangt hij dit eerbetoon.

Achtergrond

De medailles van het Carnegie Heldenfonds zijn ingesteld in 1911 door de Nederlandse afdeling van het Carnegie Heldenfonds. De medaille wordt in zilver of brons uitgereikt aan hen, die met eigen levensgevaar anderen het leven hebben gered of daartoe een serieuze poging hebben gedaan.

De Stichting Carnegie Heldenfonds ontleent haar naam aan Andrew Carnegie, die op 25 november 1835 in Schotland werd geboren. In Amerika verdiende hij in de spoorwegen en door grondspeculaties in verband met oliewinning een groot vermogen. Ook volgden o.a. de oprichting van staalfabrieken, steenkool- en ijzerertsmijnen. Als filantroop bekostigde hij later ook verschillende bouwwerken zoals het Vredespaleis in Den Haag en de Carnegie Hall in New York, een concertzaal voor bijna 3000 toehoorders.