Ingezonden persbericht


De wet zij met hen

Politieke jongerenorganisaties roepen hun moederpartijen op tot het schrappen van artikel 147 "Verbod op godslastering" Aanstaande donderdag vergadert de Tweede Kamer naar aanleiding van de kabinetsreactie op het WODC-onderzoek naar godslastering, discriminerende uitingen wegens godsdienst en haatuitingen. Dan zal ook het afschaffen van artikel 147 uit het wetboek van strafrecht aan de orde komen: het verbod op godslastering. Na de moord op Van Gogh in 2004 is een soortgelijke discussie in de kiem gesmoord, vanwege religieuze gevoeligheden. Nu krijgen de partijen een kans recht te zetten wat te lang krom is geweest, aldus de politieke jongeren.

Artikel 147 is duidelijk een achterhaalde wet. Ten eerste is het geschreven voor godsdiensten met één god; Christenen, Joden en Moslims krijgen daarmee meer bescherming dan bijvoorbeeld Hindoeïsten: de ene godsdienst wordt boven de andere geplaatst. Ten tweede stelt het de ene kwetsende uitspraak boven de andere. De uitspraken 'homseksualiteit is een ziekte die te genezen is' en 'Allah is een pedofiel' kunnen beide als kwetsend worden ervaren, maar toch krijgen moslims meer bescherming dan homo's, door artikel 147. Waarom zouden de gevoelens van religieuzen extra bescherming verdienen? Ten derde is gekwetst worden geen objectieve maatstaaf gezien de gelovige kan bepalen of hij of zij zich gekwetst voelt. Kritiek, wel of niet terecht, kan kwetsend zijn. Waarom mogen godsdienstige gevoelens niet gekwetst worden en bijvoorbeeld amoureuze gevoelens wel? De wet is geen middel om religieuze gevoelens boven andere gevoelens te plaatsen.

Ook kan artikel 147 botsen met de vrijheid van meningsuiting. Nederland doet er verstandig aan voorstanders van censuur op kritiek op religie nu een wapen uit handen te slaan, voordat diegenen op het idee komen het te gaan gebruiken. Er worden nu nog geen mensen veroordeeld aan de hand van deze wet, maar dat kan geen reden zijn een onnodig risico te nemen. Een kleine brand niet blussen is waanzin.

De politieke jongerenorganisaties van GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD (resp. DWARS, de Jonge Socialisten, de Jonge Democraten en de JOVD) roepen hun moederpartijen op dit gedrocht voor eens en altijd de nek om te draaien en het bekritiseren van religies uit de illegaliteit te halen. De eerste de beste gelegenheid om dit te bereiken, moet daarom aangegrepen worden. Bijvoorbeeld tijdens het Algemeen Overleg van aanstaande donderdag.

----------

*