Gemeente Delft

Eén hulpverlener bij hulp bij het huishouden

Het college van B&W heeft ingestemd met een beleidswijziging rondom de organisatie van hulp bij het huishouden. Zij vinden het belangrijk dat Delftenaren die zijn geïndiceerd voor hulp bij het huishouden categorie 1 én 2 worden geholpen door één in plaats van twee hulpverleners.

Hulp bij het huishouden kent sinds de invoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) twee categorieën. Iemand die geïndiceerd is in categorie 1 (HH1) krijgt assistentie bij het uitvoeren van het huishoudelijke werk of deze uitvoering wordt overgenomen. Binnen categorie 2 (HH2) wordt hulp geboden bij het organiseren van het huishouden. In Delft zijn ongeveer 110 klanten die hulp uit beide categorieën ontvangen. Dat kan betekenen dat er twee verschillende hulpverleners worden ingezet bij één klant. Deze situatie is niet wenselijk voor zowel klant als zorgaanbieder.

Het inzetten van één zorgverlener betekent dat de kosten voor de hulpverlening hoger worden. Een hulpverlener niveau 2 zal in deze situaties immers ook hulp op niveau 1 aanbieden, iets wat anders een niveau 1 geschoolde hulpverlener zou doen. Het college van B&W stemt in met het voorstel om de financiële consequenties voor de zorgaanbieder te vergoeden. Op jaarbasis gaat dat naar schatting om ¤ 64.000,00.



Gemeente Delft