Provincie Drenthe

Drentse partijen stellen nieuwe Wav-kaart op

Maatwerk moet leiden tot optimaal resultaat - Drentse partijen stellen nieuwe Wav-kaart op

De provincie Drenthe gaat de Drentse kaart Wet ammoniak en veehouderij (Wav) aanpassen. Het college van gedeputeerde staten hebben afgesproken dit samen met belangenorganisaties en gemeenten te doen. De wet heeft tot doel verzuringgevoelige natuur te beschermen tegen de uitstoot van ammoniak. De ingestelde stuurgroep verwacht tot het najaar nodig te hebben om op basis van maatwerk tot een optimaal advies te kunnen komen.

De stuurgroep onder leiding van landbouw en natuurgedeputeerde Rein Munniksma met vertegenwoordigers van LTO-Noord, DAJK, de Milieufederatie en de Drentse gemeenten zal in het najaar van 2008 een advies opstellen. GS hebben vandaag het plan van aanpak van de stuurgroep vastgesteld.

De Wav is opgesteld ten behoeve van het terugdringen van ammoniakdepositie op kwetsbare natuurgebieden. De eerdere wet is door de Tweede Kamer aangepast omdat teveel agrarische bedrijven door de wet zouden worden beperkt in de bedrijfsactiviteiten. Provinciale Staten moeten nu opnieuw de zeer kwetsbare natuurgebieden aanwijzen. Dergelijke kwetsbare gebieden zijn in hoge mate gevoelig voor ammoniak. In een zone van 250 meter rondom de aan te wijzen gebieden worden veehouderijen beperkt in hun vestigings- en uitbreidingsmogelijkheden.

Voorzitter Rein Munniksma wil samen met de partners zo goed mogelijk alle belangen afwegen. Waar nodig wil de stuurgroep tot maatwerk komen. Volgens Munniksma biedt de nieuwe wet daarvoor goede mogelijkheden. `Ten aanzien van de eerdere Wav is de nieuwe wet een aanzienlijke verbetering voor de veehouderijsector. Ook biedt de wet de mogelijkheid tot het beschermen van de bijzondere natuur waarover Drenthe beschikt. Maatwerk zal mogelijk wel wat extra inspanning vergen, maar we willen gezamenlijk komen tot de beste oplossing.¿

Reacties op deze pagina