AutoRai

Louwman Collection toont nieuwe topstukken

(3/11/2008)
De Louwman Collection in Raamsdonksveer opent traditioneel op Goede Vrijdag haar poorten voor het publiek. Behalve de vaste collectie is een viertal Alfa Romeoâs Tipo 33 te bewonderen. De Louwman Collection omvat ruim tweehonderddertig antieke en klassieke automobielen. Zij wordt door kenners beschouwd als één van de mooiste automobielcollecties ter wereld.

Alfa Romeo Tipo 33
Uit de vorig jaar verworven en vermaarde race-collectie Rosso Bianco zijn maar liefst vier Alfa Romeo Tipo 33 te bewonderen. De door Carlo Chiti ontwikkelde Alfa Romeo Tipo 33 maakte furore in de periode van 1967 tot en met 1977. In 1975 en 1977 won Alfa Romeo zelfs het wereldkampioenschap met een Tipo 33 voorzien van een 3-liter âflat-12â motor. De tentoongestelde autoâs zijn: de gestroomlijnde 1967 Alfa Romeo âMugelloâ Spyder, een zeldzame 1968 Alfa Romeo Tipo 33/2 âLe Mansâ Long Tail Coupe, de 1971 Alfa Romeo Tipo 33/3 âTarga Florioâ Spyder, en tenslotte de 1976 Alfa Romeo Tipo 33/SC/12 Spyder Corsa.

De automobiel in al zijn verschijningsvormen
De Louwman Collection is zeer gevarieerd en straalt passie uit. Elke automobiel vertelt zijn eigen verhaal en heeft daarmee zijn eigen bijdrage aan de geschiedenis. De contrasten tussen luxe automobielen uit de jaren twintig en dertig en de eerste pogingen tot betaalbare gezinsautoâs zijn soms scherp. Automobielen waarvan er maar enkele zijn gemaakt en autoâs voor miljoenen mensen. Uit de vormgeving en techniek van de meeste autoâs spreekt het verschil tussen de Amerikaanse, Japanse en de nationale Europese culturen.

Unieke exemplaren
De collectie omvat âs werelds mooiste sport- en raceautoâs waarmee legendarische coureurs hebben deelgenomen aan diverse Grand Prix, Le Mans en Indianapolis. Maar ook automobielen van bekende personen zoals Elvis Presley, Steve McQueen en Sir Winston Churchill behoren tot de collectie. Sommige automobielen hebben zelfs gefigureerd in films, waaronder de taxi uit de film The Godfather en de Aston Martin DB5 uit de James Bond films Goldfinger en Thunderball.

Openingstijden en toegangsprijzen
U kunt de Louwman Collection bezichtigen van Goede Vrijdag tot en met de laatste zondag van oktober op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Op maandag en Koninginnedag gesloten. De toegangsprijs bedraagt ⬠10,- p.p., kinderen vanaf 5 jaar t/m 12 jaar en 65-plussers ⬠7,50 p.p.. Gratis parkeren. Het museum is gelegen aan de A27, Breda - Gorinchem, afrit 20.