KNHS


Madeleine Brugman doelwit van FEI onderzoek
11 maart 2008
Madeleine Brugman 3

BARROCA d'ALVA (KNHS) - De KNHS heeft kennis genomen van het feit dat de FEI een onderzoek is gestart naar de herkomst van springschoenen met daarin spikes, die het afgelopen weekeinde tijdens een eventing wedstrijd in het Portugese Barroca d'Alva (Portugal) in de tas van de Nederlandse eventing ruiter Madeleine Brugman (Bornerbroek) zijn aangetroffen.

"Deze tas heeft tijdens het losrijden en springen met mijn paarden (Brugman kwam met drie paarden aan de start in de drie sterren wedstrijd) geruime tijd, tezamen met vele andere tassen, onbeheerd op het voorterrein gestaan. Iedereen heeft de mogelijkheid gehad om deze spullen, al dan niet per ongeluk, in mijn tas te stoppen", vertelt Madeleine Brugman. Brugman heeft na afloop van de wedstrijd in een door de FEI belegde meeting tegenover officials verklaard dat de aangetroffen springschoenen niet alleen niet van haar zijn, maar dat zij ze ook nooit eerder heeft gezien.
Bondscoach Martin Lips, in persoon in Barroca d'Alva aanwezig, zegt dat hij Madeleine Brugman een week eerder in Barroca d'Alva bij het losspringen met exact dezelfde paarden heeft geholpen en toen niets onregelmatigs heeft geconstateerd. Daarnaast zegt Lips: "Als iemand in de eventingsport deze 'hulpmiddelen' niet nodig heeft dan is dat Madeleine Brugman. Deze amazone heeft de beschikking over zeer goede paarden, die van nature al uiterst voorzichtig zijn, en heeft zelf zeer veel ervaring als springruiter. Daar komt bij dat ik het vreemd vind dat niemand van de officials mij hier zondagavond over heeft aangesproken, terwijl ik ze in het restaurant van het hotel allemaal heb gezien en zij mij ook", aldus Lips, die verder zegt deze aantijgingen pas te willen geloven wanneer ze bewezen zijn, maar eerder niet.
De in beslag genomen springschoenen zijn opgestuurd naar de FEI in Laussane en daar zal bekeken worden of men voldoende aanknopingspunten kan vinden om een nader onderzoek naar de herkomst te starten. "Ik hoop dat de FEI voldoende DNA-sporen aantreft om daarmee mijn onschuld aan te tonen. Ik voel mij, zolang die uitkomst er niet is, toch beschadigd", aldus Madeleine Brugman.

De KNHS wacht de uitkomsten van het onderzoek af.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto Madeleine Brugman door: www.melissen.net