Staatsbosbeheer

drentsche aa, dorst en oranjewoud in jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw, 11 maart 2008

Op zaterdag 8 maart presenteerde Stichting Jaarboek LS in architectuurcentrum CASLa in Almere de zesde editie van het Jaarboek over Landschapsarchitectuur en Stedenbouw in Nederland. Het jaarboek geeft, over de periode 2003-2007, een overzicht van actuele projecten en ontwikkelingen in het vakgebied met dit keer extra aandacht voor het landelijk gebied. Van de door een onafhankelijke commissie geselecteerde 33 voorbeeldige projecten zijn er drie van Staatsbosbeheer.

De drie geselecteerde projecten betreffen de landschapsvisie voor de Drentsche Aa, een visie voor Boswachterij Dorst en een ontwerp voor het landgoed Oranjewoud. Voor de eerste twee gebieden schakelde Staatsbosbeheer landschapsarchitect Berno Strootman in en voor landgoed Oranjewoud maakte Michael van Gessel het plan.

Staatsbosbeheer heeft een rijke historie in landschapsontwerp met in het verleden eigen afdelingen voor Landschapsbouw en Verkeerswegen. De zorg hiervoor was eind vorige eeuw echter afgenomen. De selectie van drie projecten voor het jaarboek laat zien dat landschapsarchitectuur nu weer volop aandacht krijgt. Tegenwoordig stelt Staatsbosbeheer niet alleen ontwerpen en visies op voor de eigen terreinen, maar in samenspraak met betrokkenen voor het hele landschap waarvan de terreinen deel uitmaken.

De in 2004 opgestelde Landschapsvisie Drentsche Aa is een goed voorbeeld. De visie betreft het hele bekenstelsel. In de door Strootman Landschapsarchitecten opgestelde visie zijn de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied het vertrekpunt. De visie biedt houvast om nieuwe plannen te beoordelen en te sturen. De integrale benadering, de uitwerking op verschillende schaalniveaus en de intensieve samenwerking met andere partijen en bewoners maken de visie tot een voorbeeldproject.

De klassieke boswachterij Dorst ligt in een verstedelijkt gebied tussen Breda, Tilburg en Dongen, waar de bouw van 30.000 nieuwe woningen de druk op de natuur verhoogt. Strootman ontwikkelde een vernieuwende landschapsvisie met een eigen karakter voor het gebied. In de kern ligt struinnatuur, eromheen een schil van andere functies zoals een parkgebied en een arboretum. Een adviesraad van bewoners, kamer van koophandel, horeca, overheden en andere belanghebbenden begeleidt de uitvoering.

Het landgoed Oranjewoud ligt in een bosgebied bij Heerenveen. Eeuwenoude bossen, lange lanen, statige landhuizen en fraaie tuinen kenmerken Oranjewoud. Niet voor niets luidt de bijnaam van dit gebied De Pronkzaal van Friesland. Michael van Gessel maakte een ontwerp waarin met minieme ingrepen de contrasten van het hele landgoed opnieuw zijn aangezet. Het Jaarboek omschrijft het nieuw ontworpen gebied als een betekenisvolle buffer tussen de Heerenveense uitbreidingswijk Skoatterwald en het historische landgoed Oranjewoud.


Bestellen:

Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland
Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland
M. Hendriks, Broesi, R. & P.P. Witsen



Gegevens over het Jaarboek LS
Stichting Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw in samenwerking met Uitgeverij Blauwdruk
Schip van Blaauw, Gen. Foulkesweg 72, 6703 BW Wageningen T 0317-425890. F 0317-425886.
Prijs: 39,90. ISBN 978-90-75271-27-0, 224 paginas full colour.