Gemeente Enschede

`Niemand aan de kant' in bestrijding armoede

Stap naar werk en zelfstandigheid vergroten

De gemeente Enschede wil met het armoedeoffensief `Niemand aan de kant, samen de schouders eronder' een vangnet bieden waarmee de gevolgen van armoede worden verzacht en de stap naar werk en zelfstandigheid wordt vergroot. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar gezinnen met kinderen.

De maatregelen voor deze groep zijn vooral gericht op het volwaardig mee laten doen in de samenleving zodat de kinderen niet de dupe worden van de portemonnee van hun ouders. Hiermee moet worden voorkomen dat ze op jonge leeftijd achterstand oplopen die op latere leeftijd nog nauwelijks kan worden verkleind. Het gaat bij benadering om zo'n 1500 kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar. Goed onderwijs is nog altijd de sleutel tot maatschappelijk succes.
Armoede is een complex verschijnsel dat te maken heeft met inkomen, meedoen in de maatschappij, opleiding, gezondheid, wonen, leefomgeving en sociale netwerken. Het College is van mening dat de beste oplossing voor armoede nog altijd is het hebben van werk. In die gevallen waarin mensen (nog) niet in staat zijn om te werken en in hun eigen inkomen te voorzien biedt de gemeente een vangnet.

Gedeelde verantwoordelijkheid
De belangrijkste initiatieven in de periode 2008 - 2011 spitsen zich toe op:
o Kinderen die in armoede leven actief opsporen en ondersteunen op het gebied van school, sport en cultuur (schoolkostenregeling). o Zoveel mogelijk bijzondere bijstand om-niet, dus geen leenbijstand. Daar staat tegenover dat een tegenprestatie naar eigen kunnen en in natura kan worden gevraagd. Denk aan meehelpen in een verzorgingshuis of hand en spandiensten verrichten voor mensen met een beperking. o Intensiveren van de samenwerking met maatschappelijke en organisaties. Hiermee is in 2007 reeds een begin gemaakt in de vorm van een drietal `armoedeconferenties' waaraan kerkelijke en maatschappelijke groepen hebben deelgenomen. Uitgangspunt is om samen de armoede te lijf te gaan.
o De formulierenbrigade wordt uitgebreid met een coach. Deze moet cliënten van DMO leren zoveel mogelijk zelf hun weg te vinden op zoek naar ondersteunende maatregelen.
o Tal van andere initiatieven om inwoners met een financieel kwetsbare positie te wijzen op voorzieningen, het vereenvoudigen van administratieve procedures, etc.

De nota is tot stand gekomen na uitvoerig overleg met de gemeenteraad en maatschappelijk groepen. Het overleg heeft geleid tot een kettingreactie van initiatieven die o.a. in de armoedeconferenties verder worden uitgewerkt.
Met dit offensief is voor de periode 2008 - 2011 in totaal een bedrag van ruim 2 miljoen euro (voor deze periode) gemoeid. Dit bedrag komt bovenop de 9 miljoen die jaarlijks wordt uitgegeven aan armoedebestrijding (kwijtschelding en individuele bijzondere bijstand).

11 maart 2008