Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070814290

Vragen van het lid Sterk (CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, en de staatssecretaris van Financiën over het gebruik van de kinderopvangtoeslag voor het financieren van oppasuren voor vrijetijdsactiviteiten. (Ingezonden 11 maart 2008)


1
Bent u bekend met de website www.omavanroodkapje.nl?


2
Onderschrijft u dat de Wet Kinderopvang uitsluitend is bedoeld om de combinatie van arbeid en zorg te vergemakkelijken en het uitdrukkelijk niet de bedoeling is dat de toeslag wordt gebruikt voor het financieren van oppasuren voor vrijetijdsactiviteiten?


3
Bent u van mening dat gastouderbureaus die ermee adverteren dat ook oppasuren voor vakantie, ziekte, sport of boodschappen in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag onrechtmatig gebruik maken van de voorzieningen van de Wet Kinderopvang? Zo neen, waarom niet? Kunt u aangeven welke maatregelen door u getroffen kunnen worden om onrechtmatig gebruik van de kinderopvangtoeslag te ontmoedigen en voorkomen?


4
Herinnert u zich uw antwoorden op eerdere vragen van de CDA-fractie over oneigenlijk gebruik van de Wet Kinderopvang, waarin u 1) heeft gesteld dat de VNG u van de oneigenlijke activiteiten op de hoogte heeft gesteld? Kunt u de Kamer informeren of, en zo ja welke actie is ondernomen door de desbetreffende gemeente tegen de kinderopvangorganisatie Speelwerk?


5
Heeft u gezien dat op de website www.omavanroodkapje.nl ook een rekenvoorbeeld staat hoe een gezin een zo groot mogelijk familie-voordeel overhoudt aan de oppasuren? Geeft dit voorbeeld een correcte weergave van de mogelijkheden op dit gebied of is ook hier sprake van oneigenlijk gebruik? Zo neen, kunt u aangeven waarom niet?


1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 434