Socialistische Partij

SP: bescherm groene karakter Paterswoldsemeer

11-03-2008 * De SP is blij dat het algemeen bestuur van het Meerschap de bouwplannen voor het noord-westelijk deel van Paterswoldsemeer heeft afgewezen. Met schrik nam de gemeenteraadsfractie van de SP kennis van de rampzalige bouwplannen aan het Paterswoldsemeer. De bedreiging van het Paterswoldsemeer lijkt echter niet geheel van tafel.

De gemeenteraadsfractie van de SP wil zuinig te zijn op het Paterswoldsemeer. SP-raadslid Eelco Eikenaar daarover: "Het Paterswoldsemeer is een grote trekpleister en één van de redenen waarom veel Stadjers graag in het zuiden van de stad wonen en recreëren. Het is van oorsprong een natuurlijk aandoend recreatiegebied met schaarse bebouwing. De afgelopen decennia zien we echter dat van alle kanten de bebouwing oprukt. Groningen bouwde bijvoorbeeld de Hoornse Meerwijk en er kwam een paviljoen. Steeds weer worden er plannen gelanceerd om het gebied te 'aantrekkelijk te maken voor recreatie,' het te 'upgraden,' of hoe de voorwendsels maar mogen heten. Maar het netto effect is dat het meer steeds meer verstedelijkt. We moeten voorkomen dat binnen een jaar of tien alle oevers volgebouwd."

In de media en de gemeentepolitiek rouleren de afgelopen maanden veel bouwplannen voor huizen en vakantiewoningen aan het Paterswoldsemeer. De SP is opgelucht dat de bouwplannen van het Meerschap voor het Achterom tijdens de Meerschapsvergadering van 10 maart zijn afgewezen door het algemeen bestuur van het Meerschap. Mochten dergelijke plannen weer op tafel komen dan staat de SP in de startblokken om in actie te komen. Bouwplannen van de gemeente Haren voor een wijk aan de oostkant van de Meerweg zijn eerder afgeschoten door bewoners van de gemeente. Maar daarmee komt er geen eind aan de bedreiging van het meer.

In het concept van de Structuurvisie Meerweg heeft de gemeente Haren echter nog steeds op diverse plaatsen bebouwing gepland. Aan de westkant, bij de Woldweg, moet volgens het huidige concept een groot appartementencomplex worden gebouwd op een nu nog groen gebied. Voor het complex moet bovendien nog een geheel nieuwe weg worden aangelegd langs het meer. Ook worden enkele onbewoonde panden vervangen door - veel grotere - appartementencomplexen. De voormalige camping Friescheveen moet plaatsmaken voor steen: hier komen luxe vakantiewoningen. Eelco Eikenaar: "In de media circuleert al weer een nieuw plan: drijvende vakantiewoningen. Onhaalbaar waarschijnlijk. Maar als SP zouden wij graag zien dat er een duidelijk beleid komt die het groene karakter van het meer beschermd. Wij zijn voorstander van een duidelijke en eenduidige afspraak tussen de gemeenten van het Meerschap - Groningen, Tynaarlo en Haren - die inhoud dat er niet meer gebouwd gaat worden op of rond het Paterswoldsemeer."