dierenwelzijn te verhogen Veehouders geven hun mening over EU-maatregelen om dierenwelzijn te verhogen 11 mrt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

In opdracht van de Europese Unie en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren voert de Animal Sciences Group van Wageningen UR een onderzoek uit naar de economische consequenties en arbeidseffecten van verhoogde welzijnsmaatregelen in Europees verband. In maart wordt met betrekking tot de arbeidsaspecten een telefonische enquête uitgevoerd onder veehouders in Nederland, Italië en Zweden.

De Europese Unie heeft in haar actieplan voor dierenwelzijn staan, dat zij op de lange termijn het welzijn van landbouwhuisdieren in de EU wil verhogen. Om dit praktisch implementeerbaar te laten zijn, wordt in verschillende landen in de EU onderzoek uitgevoerd. De Animal Sciences Group maakt bijvoorbeeld berekeningen over de effecten van welzijnsmaatregelen op economische kengetallen zoals saldo, arbeidsopbrengst en kostprijs. Daarnaast wordt via een telefonische enquête de mening van veehouders verkend over bepaalde maatregelen die het welzijn van landbouwhuisdieren kunnen verhogen. In de enquête wordt allereerst gevraagd aan te geven of de voorgestelde maatregelen werkbaar en praktisch zijn. Vervolgens worden vragen gesteld om inzicht te krijgen of de voorgestelde maatregelen de arbeidsvreugde en arbeidskwaliteit beïnvloeden. De meningen van de Nederlandse veehouders worden vergeleken met die van Italiaanse en Zweedse collegaâs. Dit geeft een beeld over de toepasbaarheid van de maatregelen in drie landen binnen de EU die onderling verschillen in cultuur, klimaat en economische omstandigheden.

De enquête wordt uitgevoerd binnen het door de EU-gefinancierde project Welfare Quality(TM). Dit project richt zich op de integratie van dierenwelzijn in de voedselketen, en houdt rekening met maatschappelijke en marktontwikkelingen op dit gebied. Binnen Welfare Quality(TM) worden methoden ontwikkeld om welzijn objectief en betrouwbaar aan het dier te meten, worden praktische dierspecifieke maatregelen ontworpen om het welzijn te verhogen, en wordt deze informatie omgezet naar consumentgerichte informatie over producten.

Contact
Ina Enting
Tel. 0320 - 293 518
ina.enting@wur.nl