Provincie Groningen

Mensingeweer-Winsum-Groningen vastgesteld Voorkeurstracé wegverbinding Mensingeweer-Winsum-Groningen vastgesteld 11 maart 2008

Vandaag heeft het college van GS het voorkeurstracé voor de wegverbinding Mensingeweer-Winsum-Groningen (N361) vastgesteld. Deze beslissing is genomen in samenwerking met de gemeenten De Marne, Winsum en Bedum op basis van het ontwerp Milieueffectrapport (MER). De voorkeur gaat uit naar 4b+. Deze variant gaat om de dorpskernen Mensingeweer, Winsum, Sauwerd en Adorp heen. De weg loopt langs de spoorlijn en sluit rechtstreeks aan op de ring Groningen. In verband met de doorsnijding van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) bij Koningslaagte met de oorspronkelijke variant 4b is 4b+ ontwikkeld. Deze variant gaat noordelijk langs de EHS. De kosten voor 4b+ zijn geraamd op EUR 47 miljoen.

Het voorkeursalternatief 4b+ volgt bij Mensingeweer het Meest Milieuvriendelijk Alternatief (MMA) en gaat met een noordelijke boog om Mensingeweer heen. Bij Maarhuizen gaat 4b+ in een rechte lijn boven Maarhuizen rechtstreeks naar Ranum. Het huidige tracé, ook als MMA aangemerkt, is een kronkelige route met snelheidsbeperkingen waar relatief veel ongevallen gebeuren. Bovendien biedt alternatief 4b+ de mogelijkheid om de oorspronkelijke wierde te herstellen. Bij Winsum komt in verband met de geplande toekomstige nieuwbouw een boog noordoostelijk om de dorpskernen heen. Het voorkeurstracé kan dan tevens dienen als ontsluitingsweg voor de nieuwbouw. Deze keuze zorgt voor een reductie van het aantal voertuigen op het bestaande tracé aan de westkant langs Winsum (MMA) en betekent daarmee een verbetering van de leefbaarheid.

Tussen Winsum en Groningen volgt het voorkeurstracé het MMA langs het spoor, waardoor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid in de kernen van Sauwerd en Adorp verbetert.
Bij Groningen komt een rechtstreekse aansluiting op de ringweg ten noorden van de Noorderhoogebrug. Een aansluiting via het oude tracé bij de Noordzeebrug (MMA) verstoort de leefbaarheid voor de bewoners van Noorderhoogebrug. Van het oorspronkelijk in het MER onderzochte variant is afgeweken, omdat deze de EHS doorsnijdt. Variant 4b+ laat de EHS ongemoeid.

Procedure
Van 19 mei tot 30 juni 2008 is de inspraakperiode. Belanghebbenden krijgen dan de gelegenheid om hun reactie op het voornemen van GS te geven. Hiervoor worden in Eenrum, Winsum, Bedum en Sauwerd inspraakavonden georganiseerd op 29 mei, 3, 4 en 10 juni 2008. De exacte tijdstippen en locaties worden nader bekend gemaakt. Na de inspraakperiode toetst de commissie voor de m.e.r. het rapport. In het najaar van 2008 nemen de Provinciale Staten een definitieve beslissing over de tracékeuze.

Onderaan deze pagina kunt u de publicatie: MER Tracéstudie Mensingeweer-Winsum-Groningen en de overige bijlagen downloaden.

Gerelateerde documenten

Titel en omschrijving
Type
Download
Document icon

Detailkaart 4B+
Document
(1587 kb)
Download
Document icon

Brief aan Provinciale Staten voorkeurstracé N361 Document
(68 kb)
Download
Document icon

Kaart met alle tracés
Document
(4153 kb)
Download

11 maart 2008