Gemeente Eemnes

Persberichten

Cultuur leeft in Eemnes!

Besproken is wat sterk is aan de cultuur van Eemnes en wat zwak binnen onze lokale cultuur. Wat missen We? Waar liggen onze kansen en ambities en hoe benutten we die het beste? Hoe sterk is ons culturele netwerk? Hoe betrekken we de jeugd of de ouderen (meer) bij het culturele leven.

Onder leiding van Mirjam Blott van het bureau De Culturele Zaak uit Amerongen werd er over deze vragen gedebatteerd en werden vele nuttige en concrete ideeën aangedragen. Veel aanwezigen waren aangenaam verrast door het succes van de kunstroute afgelopen september. Eemnes blijkt een dorp te zijn met niet alleen een rijk verenigingsleven (Dijksound, Deo et Arti, Historische Kring), maar ook over veel individuele kunstenaars te beschikken.

De vraag aan de gemeente was vooral om een faciliterende rol te spelen. Een aanjaagfunctie waardoor kunstenaars beter hun weg kunnen vinden en er vooral meer bekendheid wordt gegeven aan hetgeen Eemnes op cultureel gebied allemaal te bieden heeft. Zo werd aandacht gevraagd voor een goede website, het betrekken van de burgers door een cultuuragenda in te voeren en een grote wens is geschikte accommodaties om te kunnen werken en exposeren.

Het initiatief om een zaterdagmiddag over cultuur te gaan praten werd door de aanwezigen zeer op prijs gesteld. Het was een goede manier om andere kunstenaars en kunstminnaars met elkaar in contact te brengen. Wellicht wordt deze middag dan ook de start voor een periodieke kunstenaarsborrel in Eemnes. Netwerken, elkaar ontmoeten en elkaar inspireren zijn belangrijk voor veel kunstenaars.

De gemeenteraad zal een vervolg geven aan de vele suggesties en wensen door opdracht te geven tot het schrijven van een Kunst en Cultuurnota. De in Eemnes actieve kunstenaars en verenigingen zullen hierbij nadrukkelijk worden betrokken. Alle aanwezigen waren trots op het dorp Eemnes en door te investeren in cultuur kan de goede sociale cohesie behouden blijven.

(Gepubliceerd 11-03-2008)