Gemeente Grave

Beleid kapvergunningen versoepeld; vergunning vanaf 60 cm boomomtrek

Het kapvergunningenbeleid is onlangs gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:


- u bent alleen verplicht een kapvergunning aan te vragen voor bomen met een stamomtrek van 60 cm (stamdoorsnede ca 19 cm) gemeten op 1,3 m hoogte, en voor monumentale bomen. Hierbij maakt het niet uit of het om een gemeentelijke of particuliere boom gaat.


- herplant van gekapte bomen stellen wij erg op prijs maar leggen wij niet als verplichting op, tenzij bomen illegaal worden gekapt.


- voor het kappen als beheermaatregel hoeft in veel gevallen geen vergunning te worden aangevraagd.

In het nieuwe beleid is het de bedoeling dat inzichtelijk wordt gemaakt waarom een vergunning wel of niet wordt verleend. Vergunningen kunnen bijvoorbeeld worden geweigerd op basis van een bijzondere waarde van een boom die is vastgelegd in bijvoorbeeld een bestemmingsplan. Maar ook zaken als ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarde worden bij een beoordeling betrokken.

Kapaanvragen van gemeentelijke bomen, niet-gemeentelijke bomen op openbaar terrein en monumentale bomen worden altijd gepubliceerd. Voor een compleet beeld van de wijzigingen verwijzen wij u naar onderstaand document waarin de verschillen tussen het oude en het nieuwe beleid op een rijtje zijn gezet.

Informatie Dhr. A. Thomas, cluster Civiele en Cultuurtechniek (0486) 477 277.


* Verschil tussen oud en nieuw kapvergunningenbeleid.pdf