ABVAKABO FNV

Niet één cao voor de sector kinderopvang!

Abvakabo FNV is boos en teleurgesteld omdat het traject om tot één cao te komen in de kinderopvang is mislukt. Bestuurder Corrie van Brenk :"We hebben maandenlang vooroverleg gevoerd om tot die ene cao te komen. Nu blijkt dat het na twee dagen onderhandelen niet haalbaar is."
Op dit moment zijn er binnen de kinderopvang twee cao's. De cao Kinderopvang afgesloten met de werkgeversorganisatie de MO-groep geldt voor 8o procent van de werknemers en loopt per 1 mei af. De andere cao afgesloten met werkgeversorganisatie BKN (Branchevereniging Kinderopvang Nederland) loopt op 1 januari 2009 af. Gisteren is het overleg tussen de bonden en de werkgevers gestart om tot één cao te komen. Vanmiddag is het dus al spaak gelopen. Uitgangspunt voor ABVAKABO FNV was dat de werknemers er niet op achteruit mochten gaan. Maar dat bleek niet uit de voorstellen van de werkgevers over bijvoorbeeld het verlofbudget en het loslaten van het minimum opleidingsniveau.
Bestuurder Van Brenk:"Onze leden willen dat er kwaliteit geleverd wordt in de kinderopvang. Wij laten dus niet de opleidingseisen los, zoals de werkgever voorstelt. Het zou ook volkomen in strijd zijn met de wensen van de staatssecretaris om de kwaliteit in de kinderopvang te verhogen."
De bonden willen nu verder met de MO- groep in gesprek over de nieuwe cao. Deze cao geldt dus voor 80 procent van de werknemers. De bonden willen voor het aflopen van de CAO Kinderopvang op 1 mei een nieuwe cao hebben.