Gemeente Castricum

Gemeentelijke instellingen van Castricum volledig op groene stroom PICT0064 klein.jpg

Afval = elektriciteit

Foto: v.l.n.r. M. Blaauboer (HVCenergie), B. Hes (wethouder), J. Hommes (wethouder) en C. Kuijten (dir. HVCenergie)

Op 10 maart 2008 ontvingen wethouders Hes en Hommes een plaquette vanwege het volledig op groene stroom draaien van gemeentelijke instellingen binnen Castricum.

Besparen

Chris Kuijten (directeur HVCenergie) reikte de `groene' plaquette uit aan de trotse wethouders. Hes: "Gemeente Castricum gebruikt sinds 1 januari 2008 energie uit eigen afval. Daarmee zetten we een flinke stap voorwaarts in duurzaamheid van onze gemeente. De afvalverbrandingsinstallatie van HVC zet ons afval om in elektriciteit." Castricum bespaart hiermee aanzienlijk. Gemeentelijke gebouwen, openbare verlichting, de kermis, de markt en alle andere zaken die onder gemeentelijk beheer vallen, draaien nu op groene stroom. Groene stroom geeft geen CO2-uitstoot, terwijl er bij `gewone' stroom 600 gram per KWh aan CO2 vrijkomt.

Meeliften

Als aandeelhouder van HVC kan de gemeente Castricum tegen gunstige tarieven en voorwaarden groene stroom afnemen. Ook sportverenigingen die subsidie ontvangen van de gemeente mogen meeliften op deze regeling. Naast Castricum nemen ruim twintig gemeenten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland energie af van HVCenergie.

Lokaal klimaatbeleid

De afvalverbrandingsinstallatie van HVC in Alkmaar verwerkt jaarlijks circa 660.000 ton brandbaar afval dat ongeschikt is voor hergebruik en zich niet laat scheiden. Bijna de helft van dit afval bestaat uit organisch materiaal. Daarmee wordt groene stroom opgewekt voor o.a. gemeentelijke aandeelhouders. Ook biedt HVC de mogelijkheid om elders ingekochte elektriciteit te `vergroenen' met de zogenoemde groencertificaten of GvO's (Garantie van Oorsprong). Het benutten van groene stroom en groencertificaten stelt de gemeenten in staat een bijdrage te leveren aan het lokale klimaatbeleid. Door vermindering van de CO2-emissie leveren ze een bijdrage aan een beter milieu, zoals in 2002 is vastgelegd in het klimaatconvenant tussen overheid en lokale overheden.


---------------------------------